den 28 november

Interpellation 2003/04:170 av Gunilla Tjernberg (kd) till kulturminister Marita Ulvskog om utlokalisering av statliga myndigheter

Riksdagen har klart och tydligt sagt att regeringen i första hand ska försöka utlokalisera verksamheter till övriga Sverige. Trots detta ligger 70 % av alla myndigheter i Stockholm.

I Norge gör man tvärtom. Ett exempel är Nationalbibliotekets arkiv som flyttades till det lilla samhället Mo i Rana, i Norges inland. Drygt 200 arbetstillfällen tillskapades i en bygd med 25 000 invånare. Till en början fanns ett stort motstånd både bland tjänstemän och politiker men sedan flytten genomförts har verksamheten blomstrat och fått stor uppmärksamhet internationellt.

Två exempel på myndigheter som kan placeras utanför Stockholm är Statens ljud- och bildarkiv och den kommande Språkrådsmyndigheten. En utlokalisering av delar av Statens ljud- och bildarkiv skulle innebära 500 årsarbeten under 10 år, jobb som enkelt kunde placeras exempelvis i Västerbottens inland.

I Västerbottens inland finns förutom kompetent arbetskraft, också bergrum lediga som är idealiska för säkert förvar. Bergrummen har plats för tiotusentals hyllmeter böcker, tidskrifter, ljud- och bildinspelningar. Utrymmen över 10 000 kvadratmeter förrådsyta med en konstant temperatur och luftfuktighet som är idealisk för förvaring av fuktkänsligt material. Redan 2005 riskerar bergrummen att fyllas med vatten och förseglas med betong och anskaffningsvärden för miljontals kronor går till spillo om de inte används till annat, exempelvis till arkiv.

Med anledning av ovanstående frågar jag statsrådet:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att på sitt ansvarsområde uppfylla riksdagens intentioner om utlokalisering av statliga myndigheter?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ta till vara befintliga bergrum och därmed rädda ovärderliga kulturskatter?