den 2 oktober
Interpellation 2003/04:17 av Maud Olofsson (c) till statsminister Göran Persson om långsiktig finanspolitisk stabilitet
I augusti under folkomröstningskampanjen om euron firade Socialdemokraterna och LO med pukor och trumpeter den buffertuppgörelse som träffades. Buffertuppgörelsen innebar att ett ekonomiskt råd skulle inrättas, kommunernas ekonomi skulle bli buffert, mer AMS-politik, användandet av moms och arbetsgivaravgifter som konjunkturregulatorer och sist men inte minst ett höjt överskottsmål till 2,5 %. Det sistnämnda sades i uppgörelsen mellan LO och Socialdemokraterna gälla oavsett utgången i folkomröstningen.
Så sent som i budgetdebatten på förmiddagen den 22 september 2003 lät finansminister Ringholms retorik påskina att ett höjt överskottsmål från 2 till 2,5 % var på gång. Budgeten sade dock något helt annat. När måndagseftermiddagen kom så kunde vi alla höra finansministern på radio. Då var helt plötsligt uppgörelsen mellan LO och socialdemokratin noll och intet värd. Någon höjning av överskottsmålen var inte aktuell.
Det är i allra högsta grad viktigt för medborgarna att få veta vad som gäller med tanke på att ett förändrat överskottsmål innebär skattehöjningar, alternativt neddragningar eller en kombination av båda. Då finansministern inte kunnat ge klart besked vore det bra om statsministern kunde göra det.
Det är av största vikt att det är ordning och reda i statens finanser. Därför är det oroande att statens lånebehov enligt statsbudgeten beräknas uppgå till 41,5 miljarder kronor under 2004. Så byggs inte långsiktigt stabila och stadiga statsfinanser.
Min fråga till statsministern är därför:
Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att uppnå långsiktig finanspolitisk stabilitet?