den 26 november

Interpellation 2003/04:155 av Agne Hansson (c) till statsrådet Ulrica Messing om utvecklingen i Kalmar län

Kalmar län och Kalmarregionen är en viktig tillväxtmotor för utvecklingen i sydöstra Sverige. Ett omfattande arbete pågår för att stimulera utvecklingen i länet genom regionförbund och lokala organisationer, fack och näringsliv. Kort sagt: Länet arbetar samlat och intensivt på att vända en regionalpolitiskt bakåtgående trend till utveckling. På så sätt kan utvecklingen i Kalmar län bidraga till en samlad positiv tillväxt för hela landet. Detsamma gäller som helhet för landet. Den samlade tillväxten i landet är beroende av tillväxt och utveckling ute i regionerna.

Det lokala och regionala arbetet ger resultat. En begynnande vändning kan skönjas och tillväxten ökar. Det finns emellertid många olika sätt att mäta tillväxt. På ett sätt kan man påstå att Kalmar län är mer attraktivt än Singapore, Irland och Hongkong!

Det brittiska konsultföretaget Robert Huggins Associates har rankat världens 125 främsta kunskapsområden. Studien jämför regionerna utifrån faktorer som produktivitet, antal anställda inom kunskapsintensiva sektorer, utbildningsnivån och satsningar på forskning och utveckling. Stockholm kommer på 18 plats, vilket är bäst i Europa. På 83 plats finns Småland, Öland och Gotland. Det bör noteras att såväl Singapore och Hongkong som Irland ligger efter.

Ett annat sätt är att se på husprisökningarna under en tolvmånadersperiod. Då kan man påstå att huspriserna stiger snabbast i Kalmar län! Det är knappast någon fördel. Det finns två regioner i Sverige där prisökningen är särskilt markant under den senaste tolvmånadersperioden, nämligen Örebro och Kalmar län. Prisökningarna i Örebro län har varit 12 % och i Kalmar län 14 %. Kalmar län har med andra ord haft den största prisökningen under det senaste året. Det går att hänföra å andra sidan till att priserna tidigare har varit så låga.

Bara under perioden juni@augusti 2003 steg priserna med 8 %. I grannlänen Kronoberg och Blekinge var motsvarande prisförändring 1 % respektive 3 %, och i Stockholms län har huspriserna ökat med 2 % under den senaste tolvmånadersperioden.

Men Kalmar län är också illa ute. Parallellt med denna utveckling är kommunernas och landstingets ekonomi alltmer ansträngd. Kalmar läns landsting tvingas till kraftiga besparingar som innebär mycket kraftiga neddragningar på vårdsidan. Det påverkar möjligheterna att erbjuda invånarna en god vård och motverkar tillväxtfaktorerna negativt. För Kalmar län är en rättvis skatteutjämning viktig.

Ett annat problem är att Kalmar län är regionen som staten glömt. Kalmar län har i dag lägst andelen sysselsatta inom den statliga sektorn. År 2000 var 2,5 % av länets förvärvsarbetande verksamma på heltid inom en statlig myndighet @ riksgenomsnittet låg på 4,7 %. Av 88 nya myndigheter under åren 1992@2002 har 65 lokaliserats till Stockholm @ ingen i Kalmar län. Därutöver finns ytterligare förslag att på olika sätt omstrukturera statliga myndigheter i länet som kommer att påverka Kalmar län på ett negativt sätt. Tullverket föreslår att verksamheten i Kalmar ska läggas ner, likaså gör Kriminalvården för de mindre anstalterna, bland annat i Kalmar och Västervik, länets tre tingsrätter föreslås läggas samman till en, sjöpolisen har nyligen lagt ned sin verksamhet i Kalmar län och försäkringskassan står inför en omorganisation. Vi kan konstatera att gång på gång väljer staten att inte ge Kalmar län samma förutsättningar som andra regioner, trots regeringens beslut om att utlokalisera statliga myndigheter och då särskilt ta Kalmar län i beaktande. Det finns bara ett sätt som detta kan påverka Kalmar län på och det är negativt.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga statsrådet Messing:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att ge Kalmar län möjlighet att på likvärdiga villkor medverka till en samlad positiv tillväxt i hela landet?