den 25 november

Interpellation 2003/04:153 av andre vice talman Kerstin Heinemann (fp) till socialminister Lars Engqvist om nya hemtjänstformer

Den parlamentariska beredningen om äldrepolitiken har i SOU 2003:91 behandlat frågan om kommuners möjlighet att, för personer som nått en viss ålder, ge möjlighet till en avgiftsbelagd men subventionerad hemtjänst utan behovsprövning eller med förenklad sådan prövning. Beredningen förordar en försöksverksamhet inom detta område.

Förslag om en sådan försöksverksamhet har också lagts fram från Folkpartiet liberalerna, bland annat i motioner om ett nationellt sådant försök, som väckts vid detta och föregående riksmöte.

I ett antal kommuner har olika former av hemtjänst av detta slag prövats eller övervägts. I de fall där det över en viss ålder @ till exempel 75 eller 80 år @ varit fråga om hemtjänst ett begränsat antal timmar mot avgift men utan behovsbedömning har dock verksamheten ansetts stida mot kommunallagens likställighetsprincip. Senast har länsrätten upphävt ett beslut om försöksverksamhet av äldrenämnden i Västerås. Detta gällde kommundelarna Vallby, Dingtuna och Skiljebo och högst tolv timmars hemtjänst per månad.

Att denna intressanta och angelägna försöksverksamhet omintetgjorts visar på behovet att en lagändring övervägs. Äldreberedningen har visserligen avstått från att komma med ett konkret förslag om ändring i socialtjänstlagen därför att avgiftsbelagd hemtjänst blir momspliktig om ingen behovsprövning sker. I stället skulle man vara hänvisad till att göra en behovsbedömning av mycket förenklat slag, och på så sätt arbeta inom ramen för såväl socialtjänstlagen som momsreglerna i nuvarande utformning.

Det är tveksamt om beredningens bedömning är riktig då den menar att verksamheten kan bli ointressant om den förhållandevis låga avgiften höjs till följd av 25 % moms, i enlighet med den lagstiftning som utgår från ett av EU:s mervärdesskattedirektiv. Kommunernas möjligheter att pröva olika lösningar ökar, och möjligheterna att genomföra ett större nationellt försök ökar också, om socialtjänstlagen ändras så att detta slags hemtjänst blir kompetensenlig. För äldre som vill bo kvar hemma kan vardagslivet bli lättare, och kommunernas kostnader för äldrevård kan minskas om kvarboende i hemmet underlättas. Oavsett frågan om mervärdesskatt borde ett förslag till ändring i socialtjänstlagen så snart som möjligt utarbetas och föreläggas riksdagen.

Avser statsrådet att förbereda en proposition med förslag till ändring i socialtjänstlagen för att vidga kommunernas möjlighet att ge hemtjänst utan behovsprövning i det enskilda fallet?