den 21 november

Interpellation 2003/04:141 av Tobias Billström (m) till statsrådet Hans Karlsson om en öppnare arbetsmarknad

Det finns tydliga indikationer på att det förekommer diskriminering på arbetsmarknaden på grund av hudfärg. Även när faktorer som språk, ålder, civilstånd och utbildning @ faktorer som ofta används för att förklara varför invandrade har svårt att få arbete @ rensas bort, kvarstår eller ökar skillnaderna.

Att människor särbehandlas eller diskrimineras på arbetsmarknaden är oacceptabelt. Det är dessutom ett samhällsekonomiskt slöseri.

I Sverige finns en stor outnyttjad arbetskraftspotential i form av omkring 10 000 högutbildade personer, som är födda i ett land utanför EU/EES. Detta framgår av en uppmärksammad studie från 2001 som redovisas i Rapport Integration 2002. Vidare är chansen för en person från Afrika att ha ett arbete, som han eller hon är kvalificerad för, 60 % lägre än för infödda svenskar, med hänsyn tagen till utbildning, ålder och kön. Även detta framgår av Rapport Integration 2002.

Grunden för den diskriminering som avses är kanske inte alltid medveten rasism, utan underliggande attityder och föreställningar om andra länders utbildning, kultur och personer. Det kan vara fråga om att andra människor betraktas som problem eller bortsorteras i arbetslivet. Ett näraliggande problem är de svenska myndigheternas senfärdighet med validering av utländska utbildningar och examina. Utbildning och även yrkeserfarenhet är en färskvara. Lång väntan på myndigheters beslut minskar värdet av en utbildning och försvårar introduktionen på den svenska arbetsmarknaden.

Men att ändra attityder kräver ett långsiktigt strategiskt arbete. En väg mot detta är att öppna upp vår slutna svenska arbetsmarknad, inte bara för arbetskraftsinvandrare utan självklart även för de människor med utländsk bakgrund som kommer till Sverige av andra orsaker. En åtgärd som skulle förbättra situationen avsevärt för många som i dag stängs ute från arbetsmarknaden är förbättrad validering av utländsk utbildning och examina. Regeringen har i regeringsförklaringen aviserat att man tänker tillsätta en valideringsdelegation. Validering av utländska examina anses i dag svåra att göra och när den tar för lång tid blir den meningslös. Det krävs därför fler konkreta åtgärder för att öppna upp arbetsmarknaden.

Möjligheten att arbeta och försörja sig är en av de viktigaste vägarna mot integrering och delaktighet i samhället. Arbetsmarknaden måste öppnas för människor som i dag stängs ute, eller hänvisas till den oskyddade svarta arbetsmarknaden för att få jobb i Sverige. Stat och kommun borde, som stora arbetsgivare kunna föregå med goda exempel på detta område. Så ser emellertid inte verkligheten ut. Sammantaget utgör personer med utländsk bakgrund 9,8 % av de sysselsatta inom offentlig sektor och 12,5 % inom privat sektor, detta framgår av en utredning genomförd av riksdagens utredningstjänst.

Med anledning av ovanstående vill jag rikta följande frågor till Hans Karlsson.

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öppna arbetsmarknaden för dem som i dag stängs ute?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stat och kommun ska bli de förebilder de borde vara när det gäller att anställa människor med utländsk bakgrund?