den 21 november

Interpellation 2003/04:140 av Per Westerberg (m) till statsrådet Hans Karlsson om arbetskraftsinvandring

I dag råder fri rörlighet över nationsgränserna för varor och kapital. Reglerna för människors rörlighet har däremot inte hängt med i ekonomins förändring. Trots detta studerar och arbetar 150 miljoner människor utanför sina ursprungsländer.

Tillgång till kunskap och arbetskraft är en förutsättning för att undvika arbetskraftsbrist och för att säkra en hållbar ekonomisk tillväxt och välfärd.

En rad rapporter från bland annat AMS, Kommunförbundet och Svenskt Näringsliv pekar på en kommande brist på arbetskraft. Befolkningsstrukturen i kombination med prognoserna för arbetsmarknaden visar att det behövs fler som arbetar, vilket leder till att behovet av arbetskraftsinvandring till såväl Sverige som Europa ökar.

Förmågan att attrahera människor och kompetens är central för såväl framgångsrika företag som framgångsrika regioner och länder. Sverige som nation är i dag dålig på att ta emot nya människor och ta till vara olika typer av kompetens. Sverige är också stängt för kunskap utifrån. Endast 400 personer årligen beviljas permanent uppehållstillstånd.

Fram till 1970 hade Sverige en betydande arbetskraftsinvandring. De som då kom hit hade högre förvärvsfrekvens och högre snittinkomster än svenska folket i allmänhet. I dag förknippas invandrare, på grund av en missriktad omhändertagandepolitik, med arbetslöshet och utanförskap. Rörligheten är en nyckelfråga också för fattiga länder. De som arbetar utomlands sänder hem pengar i en storleksordning som motsvarar det samlade biståndet.

Nyligen genomförda undersökningar visar att en majoritet av svenska folket är positivt inställda till arbetskraftsinvandring. I riksdagen finns en majoritet för att införa arbetskraftsinvandring. Regeringens position är däremot oklar. Regeringen har tidigare givit uttryck åt uppfattningen att arbetskraftsinvandring är bra i bristyrken. Tills helt nyligen har regeringen med tämligen populistiska argument motsatt sig vidgad arbetskraftsinvandring. Statsminister Göran Persson har bland annat varnat för massarbetslöshet i storstädernas förorter.

I våras gav riksdagen regeringen i uppdrag att tillsätta en utredning som ska utarbeta ett nytt regelverk, som ökar möjligheterna till arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. I riksdagens ställningstagande poängterades värdet och behovet av arbetskraftsinvandring. Riksdagens beslut stöddes av de borgerliga partierna och Miljöpartiet. Det har nu gått flera månader och utredningen har fortfarande inte tillsatts. Regeringens sätt att förhala utredningen visar på en nonchalans inför majoritetens vilja @ och detta är mycket allvarligt, inte enbart för att det fördröjer viktiga lagändringar utan framför allt ur ett demokratiskt perspektiv.

Med anledning av ovanstående vill jag rikta följande frågor till Hans Karlsson.

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillgodose majoritetens vilja och tillse att en utredning om arbetskraftsinvandring snarast kommer till stånd?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillgodose det behov av arbetskraft som eniga rapporter pekar på kommer att uppstå?