den 18 november

Interpellation 2003/04:125 av Axel Darvik (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om förkunskapskrav för gymnasiet

Gymnasieskolan måste vara ett gångbart alternativ även för de elever som vill börja arbeta direkt efter utbildningen. Dagens krav på högskolebehörighet har lett till mycket stora avhopp. Bara 59 % av landets 20-åringar har godkända betyg i flertalet gymnasiekurser. Gymnasiet för alla har blivit ett gymnasium för drygt hälften.

För dem som börjar första årskursen har det så kallade individuella programmet blivit det näst största programmet. Det individuella programmet var tänkt som ett undantag för dem som inte klarar förkunskapskraven till de nationella programmen, nämligen att ha godkända betyg i svenska, engelska och matematik. Det här visar att problemen inte bara är gymnasiets utan måste åtgärdas långt tidigare, i de första åren i grundskolan. Det är ju då man ska lära sig läsa, skriva och räkna. Det individuella programmet lurar eleverna att tro att de kan klara gymnasiestudier utan att ha fått med sig de mest grundläggande kunskaperna från grundskolan.

Folkpartiet liberalerna vill avskaffa det individuella programmet för att kommunerna ska ges incitament att sätta in stödinsatserna tidigare. Nu verkar det som om regeringen också vill avskaffa det individuella programmet, men det kommer i själva verket bara att byta namn till preparandår. Fortfarande ska elever i praktiken tas in på gymnasiet utan tillräckliga förkunskaper.

Gymnasiekommittén vill gå ytterligare ett steg längre: "Också elever som saknar godkända betyg i något eller några av de behörighetsgivande ämnena från grundskolan... skall erbjudas heltidsstudier inom ramen för en reguljär studieväg i gymnasieskolan." Så står det i kommitténs betänkande och vad det i klartext betyder, är att inte bara det individuella utan även de nationella programmen, till exempel det naturvetenskapliga, ska vara tillgängligt för elever som inte har godkända grundskolebetyg i svenska, matematik och engelska.

Skolverket har redan påbörjat förberedelserna för att förverkliga Gymnasiekommitténs förslag. Med tanke på detta vore det värdefullt om Thomas Östros kunde slå fast att förkunskapskraven till gymnasiet ligger fast och då behövs inget nytt individuellt program. Grundskolan måste var den plats där man lär sig grundläggande kunskaper, det kan inte bli en uppgift för gymnasiet.

Med andledning av vad jag anför ovan vill jag fråga utbildningsministern om han avser att verka för att ingen elev ska börja gymnasiet utan att nå upp till förkunskapskraven?