den 18 november

Interpellation 2003/04:124 av Axel Darvik (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om Göteborgs stads förhållande till Shanghai

Göteborgs Stad har under 17 år haft ett nära samarbete med Shanghais kommun. Flera delegationer från Göteborg har åkt till Shanghai under årens lopp, på samma sätt har flera kinesiska delegationer varit på besök i Göteborg. Någon intern utvärdering av detta samarbete har aldrig skett trots att kostnaderna för Göteborgarna nu uppgår till betydande belopp. Samarbetet föreslås nu utökas och det nya avtalet innefattar centrala skrivningar så som:

"Avsikten med avtalet är att fördjupa den gemensamma insikten och vänskapen mellan de svenska och kinesiska folken och stärka samt utveckla det vänskapliga samarbetet mellan de två parterna."

Enligt min uppfattning har dessa skrivningar en klar utrikespolitisk karaktär. Avtalet gäller inte längre enbart Göteborgs relation till kommunen Shanghai utan hela svenska folket. Göteborg råkar vara en av de största kommunerna i Sverige men om alla 290 kommuner skulle ge sig in i utrikespolitiken skulle Sveriges linje bli minst sagt förvirrad. Frågan man måste ställa sig då är om det är enskilda kommuners uppgift att bedriva svensk utrikespolitik. Det skulle vara intressant att få utrikesministerns syn på detta.

Kina är väldens största diktatur och har oräkneliga brott mot de mänskliga rättigheterna på sitt samvete. Till exempel är Kina det land som med mycket god marginal avrättar flest personer årligen. Grymheten mot oliktänkande har flera gånger manifesterats öppet och med full kraft. Nyligen har särskilt Shanghai uppmärksammats för åsidosättande av dessa grundläggande rättigheter. Shanghais myndigheter har enligt organisationen Human rights in China fängslat ett hundratal aktivister som fredligt protesterat mot att de blivit vräkta från sina hem som ett led i Shainghais "utvecklingsprogram". Det finns också rapporter om hur dessa aktivister utsatts för brutala former av tortyr. Mot bakgrund av detta är det mycket underligt att man bortser från områden som demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet när Göteborg sluter ett nytt avtal med Shanghai. Sluter man ett avtal av denna typ borde det vara självklart att dessa områden tas upp. Svensk utrikespolitik måste bedrivas på en grund av respekt för mänskliga rättigheter och demokrati. Den enskilde individens frihet måste värnas i alla lägen.

Jag vill med anledning av vad jag anfört ovan fråga utrikesministern vad hon avser att göra för att se till att kommuner inte bedriver en självständig utrikespolitik?