den 14 november

Interpellation 2003/04:108 av Chatrine Pålsson (kd) till justitieminister Thomas Bodström om vissa sexualbrottsfrågor

Enligt nuvarande lagstiftning är det brottsligt att ha sexuellt umgänge med någon annan genom att otillbörligt utnyttja att denna person befinner sig i vanmakt eller annat hjälplöst tillstånd eller lider av en psykisk störning. För att utnyttjandet ska anses vara otillbörligt krävs att förövaren ska ha insett att offret befunnit sig i ett sådant hjälplöst tillstånd.

Det räcker således inte med att rätten slagit fast att offret i fråga befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd och att förövaren har haft sexuellt umgänge med honom eller henne. Den uppmärksammade så kallade Tumbadomen är ett av många exempel på att vår nuvarande lagstiftning inte kan skydda dem som utnyttjats sexuellt. Där friades männen eftersom de inte hade kunnat inse att kvinnan befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Kvinnan hade vid övergreppen en alkoholkoncentration motsvarande två promille i blodet och hon hade även rökt cannabis.

Samhället måste kunna skydda och stödja offer för sexuella övergrepp. Några av de åtgärder som måste vidtas i arbetet med att förbättra brottsoffrens situation är utbildning och fortbildning för de grupper som i sitt dagliga arbete kommer i kontakt med brottsoffer. Dessa måste erhålla relevant kunskap om brottsoffers situation och behov. Vidare ska ingen som vågat anmäla att de utsatts för sexuella övergrepp behöva svara på frågor om de burit utmanande kläder eller agerat inbjudande när brotten begicks. Det är fruktansvärt att de som vågat anmäla sexuella övergrepp och våldtäkter är de som i själva verket ställs till svars. Offren måste kunna lita på att förövarna straffas. Justitieminister Bodström måste vidta åtgärder och visa att han står på de utnyttjades sida.

Vilka lagstiftningsåtgärder avser justitieministern att verka för för att bättre skydda personer som utnyttjats sexuellt?

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att garantera att de som i sitt arbete kommer i kontakt med brottsoffer som utsatts för sexuella övergrepp ska få den utbildning och fortbildning som behövs?