den 14 november

Interpellation 2003/04:106 av Christer Nylander (fp) till finansminister Bosse Ringholm om skånsk växtkraft och Sveriges tillväxtpolitik

I tillväxtdebatten används ofta ett övergripande nationellt perspektiv. Det är självklart och viktigt. Men man måste också komma ihåg att den nationella tillväxten byggs upp av regionala och lokala förhållanden. Sveriges tillväxt bestäms av svenska regioners tillväxt. Det är viktigt för Sveriges ekonomiska utveckling att varje svensk region ges förutsättningar att bidra till tillväxten utifrån sina förutsättningar. Ekonomisk tillväxt är inget nollsummespel utan något som hela Sverige vinner på.

I samband med riksdagens särskilda debatt om Stockholmsregionens tillväxtproblem konstaterades att såväl västra Sverige som Skåne haft en stark utveckling de senaste åren. En strategi för Sveriges tillväxt måste därför delvis bygga på en tydlig strategi för att ta till vara både Stockholms och andra svenska tillväxtregioners möjligheter.

Sverige behöver en nationell tillväxtpolitik med bättre företagarklimat och ett skattesystem som värnar de välståndsbildande krafterna. Därtill behövs en regional tillväxtpolitik som tar till vara lokal växtkraft, initiativkraft och entreprenörskap. Ett sätt att synliggöra de regionala tillväxtförutsättningarna och öka fokus på betydelsen av regional tillväxtpolitik vore att i samband med budgetpropositionen framlägga en särskild skrivelse om de svenska regionernas växtkraft.

För tillväxt och nationell utveckling krävs att regioner och kommuner kan utvecklas utifrån sin särart och sina förutsättningar. I Skåne råder bred politisk enighet om behovet att flytta beslutskraft i tillväxtfrågor från staten till regionen. Frågor om kommunikationer, näringsliv och kultur kan behandlas bättre med ett regionalt, skånskt perspektiv. Huvudansvaret och tillhörande resurser som avser regionalpolitik, regional näringspolitik samt planering av regional infrastruktur bör därför föras över till regionen. Statliga medel för utvecklingsprojekt bör fördelas av regionen. Regionen ska också själv kunna fördela utvecklingsmedel till regionala kulturinstitutioner.

Den ansedda brittiska konsultbyrån Robert Huggins Associates listade nyligen Skåne som en av de europeiska regioner som har störst tillväxtpotential de närmaste tio åren. Detta är bara en av flera olika bedömningar som det senaste året pekat på att Skåne håller på att växa sig allt starkare ekonomiskt. Särskilt tydligt är det om man ställer utvecklingen i Skåne i relation till övriga delar av Sverige. Skåne håller på att utvecklas till Sveriges kanske främsta tillväxtmotor. Det är därför ett nationellt intresse att en politik förs som tar till vara och utvecklar skånsk växtkraft.

Den nya positiva synen på den skånska växtkraften står i tydlig kontrast mot den bild av skånsk ekonomi som gällde för bara något årtionde sedan. Perioden 1970@1980 präglades av stagnation och i vissa fall tillbakagång.

Ett tydligt tecken på att Skånes attraktivitet stärkts de senaste åren finner man i flyttströmmarna inom landet. Förra året hade Skåne ett flyttningsnetto gentemot övriga landet på 3 387 personer enligt SCB. I dessa siffror gömmer sig bland annat ett positivt flyttningsnetto gentemot Stockholmsområdet på 887 personer. Detta torde vara en historiskt mycket hög siffra. Kanske den högsta.

Skåne har potential att ta ett betydligt större ansvar för att upprätthålla Sveriges tillväxt. Under perioden 1994@2000 hade Stockholm, Västsverige och Skåne 4@4,5 % årlig BRP-tillväxt. Men när Stockholmsregionen fick problem i början på 2000-talet lyckades Skåne upprätthålla en hög aktivitet. Nordea bedömer till exempel att Skånes tillväxt kommer att vara betydligt högre än Stockholmregionens under såväl 2002, 2003 som 2004.

Det är naturligt att riksdagen särskilt uppmärksammar Stockholmsregionens tillväxt. Det är viktigt för Sverige, inte minst i ett globalt perspektiv, att huvudstadsregionen utvecklas positivt. Men en offensiv tillväxtpolitik för Sverige måste också innehålla konkreta förslag som frigör skånsk växtkraft. Det behövs konkreta förslag inom flera olika politikområden. Det är därför inte i huvudsak en regionalpolitisk fråga utan en fråga om Sveriges övergripande ekonomiska politik och regeringens tillväxtstrategi.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till finansministern:

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att tillväxtpolitiken ska få ett tydligare fokus på vikten av regional växtkraft?

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att släppa loss skånsk växtkraft för att på det sättet öka hela Sveriges tillväxt?