den 12 november

Interpellation 2003/04:102 av Berit Högman (s) till statsrådet Lena Hallengren om ungdomars situation

Ungdomar är betydelsefulla. Ungdomar är inte bara framtiden. De är också en viktig del av samhället. I december 1999 antog riksdagen ett antal mål för den nationella ungdomspolitiken. Bland annat slås fast att ungdomar ska ha goda förutsättningar att leva ett självständigt liv. Ungdomar ska ha verklig möjlighet till inflytande och delaktighet och deras engagemang, skapande förmåga och kritiskt tänkande ska tas till vara som en resurs.

Sveriges demografiska utveckling @ med en åldrande befolkning och allt färre som ska försörja alltfler @ är problematisk. För att bättre tillvarata den kraft och de resurser som unga människor utgör bör riksdag och regering därför särskilt uppmärksamma ungdomars livssituation.

I dagens samhälle behöver ungdomar gymnasieutbildning i allt högre utsträckning samt dessutom ofta annan utbildning för att kunna få en anställning. Under senare år har också åtskilliga förstärkningar och insatser gjorts för att bland annat stimulera och underlätta för ungdomar att studera. I dag går exempelvis 50 % av gymnasieeleverna vidare till högre studier vid universitet och högskolor. Dock är det mycket problematiskt att ca 30 % av ungdomskullarna inte fullföljer sina studier utan lämnar gymnasiet med ofullständiga betyg. Detta innebär att många ungdomar hamnar utanför i tidig ålder och får därmed svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. De drabbade hamnar i en ond cirkel, med försvagad självkänsla, bristande motivation och känslor av att inte vara behövd. Därutöver ges den enskilde inte möjlighet till egen försörjning genom arbete.

I en tid när arbetslösheten är i stigande vittnar många unga om att kommunernas ungdomsansvar inte fungerar på ett tillräckligt sätt. Alltfler ungdomar, som inte klarat gymnasiestudierna på ett tillfredsställande vis, studerar vid våra folkhögskolor och komvuxenheter. I förlängningen innebär detta att de vuxna som är i behov av dessa studieformer inte kan beredas plats. Inom några år ökar ungdomskullarna igen. Om nuvarande trend håller i sig @ med en hög andel ungdomar som lämnar gymnasieskolan utan fullständiga betyg som därmed utestänger dem från möjligheter @ behövs beredskap för att möta dessa ungdomars behov och förväntningar.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att särskilt uppmärksamma ungdomars livssituation?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta för de ungdomar som lämnar gymnasiet med ofullständiga betyg?