Motion till riksdagen
2003/04:Ub511
av Maud Olofsson (c)

Forskning i norra Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar till anslaget 25:29 Umeå universitet: Forskning och forskarutbildning för budgetåret 2004 15 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 695 473 000 kr.

  2. Riksdagen anvisar till anslaget 25:37 Luleå tekniska universitet: Forskning och forskarutbildning för budgetåret 2004 20 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 262 572 000 kr.

Motivering

Väl utbyggd högre utbildning och forskning är en grundbult för regional utveckling. All erfarenhet visar att utbildningsnivån ökar med närheten till utbildningen och även att många av studenterna bosätter sig i närheten av lärosätet. Centerpartiet har under en lång följd av år medverkat till att bygga ut den högre utbildningen i hela Sverige, även under 90-talets krisår. Genom vår försorg har också anslagen till forskning ökat vid landets högskolor och universitet.

När universitetet i Umeå inrättades, liksom när Luleå tekniska högskola fick status som universitet, var behovet av kvalificerad forskning i norra Sverige ett viktigt argument. Forskningen behövs dels för att garantera forskningsanknytningen i grundutbildningen, dels för att samverka med det omgivande samhället (den tredje uppgiften) och därigenom bidra till att forskningsresultat kommer till användning och genererar tillväxt.

Ännu måste dock verksamheten, åtminstone sett till de anslag de två universiteten får, beskrivas som i ett uppbyggnadsskede. Genom universitetsstatusen har universiteten rätt att utbilda och examinera inom samtliga vetenskapsområden. Rimligen bör de därmed ha motsvarande forskningsmöjligheter som andra universitet. Ett snabbt överslag säger att forskningsanslagen till Umeå universitet är drygt 20 % lägre och för Luleå tekniska universitet ca 45 % lägre än de äldre universiteten. Det är därför befogat att öka anslagen för forskning vid dessa universitet.

Vid Umeå universitet prioriterar universitetsledningen de kommande åren ett antal områden av stor ekonomisk och social betydelse: däribland livsveten­skap inklusive cell- och molekylärbiologi, samspelet människa–maskin, det hållbara samhället och genusperspektiv.

Luleå tekniska universitet forskar inom ett 60-tal områden på teknisk och vetenskaplig fakultet. Den tekniska forskningen bygger mycket på samspelet med näringslivet och är i stor utsträckning tillämpad forskning med direkt betydelse för den regionala och nationella ekonomiska utvecklingen.

Alla landets universitet bidrar till vårt lands utveckling och välstånd. De fungerar också som regionala motorer. Enligt min mening bör Umeå universitets och Luleå tekniska universitets möjligheter att fungera som regionala motorer i Västerbotten och Norrbotten stärkas. Riksdagen bör därför öka anslagen till forskning vid dessa universitet med 20 respektive 25 miljoner kronor. Finansieringen bör ske genom prioritering inför utgiftsområdets ram.

Stockholm den 7 oktober 2003

Maud Olofsson (c)