Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om kultur som obligatoriskt ämne i vårdutbildningar.
Konstnärliga uttrycksformer som exempelvis teater, musik, dans och konst är särskilt värdefulla eftersom de ger utlopp för det egna skapandet och därmed påverkar inre faktorer som kreativitet, motivation och självkänsla. Flera undersökningar visar kulturens betydelse för social gemenskap men också som komplement till behandling inom sjukvård och rehabilitering. I England fanns redan på 1950-talet en verksamhet som kallades ”Culture therapy”. På flera av sjukhusen använde man sig i omvårdnads- och rehabiliteringsarbetet av studiecirklar, bildkonst, musik och litteratur. Det spred sig även hit till Sverige, och eldsjälar organiserade utbildningar exempelvis inom hemtjänsten. I samband med ädelreformen upphörde stödet till kommunerna från landstingen gällande arbetet med kultur och hälsa.
Ett samhällsekonomiskt värde är svårt att uppskatta, men kulturella insatser har stor betydelse för vår egen uppfattning om livskvalitet och hälsa. Det är mycket troligt att konsumtionen av insatser inom vård och omsorg minskar om vi upplever en större tillfredsställelse i livet.
På olika håll i landet pågår kulturprojekt inom vården. Exempel finns inom psykiatrin. Man vet också att barn som vistas på sjukhus och får tillgång till kultur tillfrisknar mycket fortare. Det har till och med gjorts en undersökning som visade på att det var färre i personalen som var sjuka den dag då det var kultur på arbetet. Kulturdepartementet har i ”Dagordning för kulturpolitiken 2003–2006” framhållit sambanden mellan kultur och hälsa och då speciellt vikten av kultur i arbetslivet. Det finns också många långtidssjukskrivna som på sin väg tillbaka till yrkeslivet igen skulle vara hjälpta av kultur i sitt rehabiliteringsarbete.
I Sverige ingår inte obligatorisk kulturundervisning i våra vårdutbildningar, men i Finland är det infört och i Norge finns projekt i den riktningen. Det skulle vara av stor vikt att införa kultur som ett steg i vårdutbildningarna både för vårdtagare, patienter och inte minst för dem som kommer att arbeta inom vården.
Stockholm den 7 oktober 2003 |
|
Mona Jönsson (mp) |
Helena Hillar Rosenqvist (mp) |