Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning om migrän.
Migrän är en form av huvudvärk som kommer i kraftiga anfall. Anfallen varar vanligen i timmar upp till ett dygn. Utöver huvudvärk har den drabbade ofta störningar i syn eller hörsel liksom illamående. Öven en miljon människor i Sverige lider av denna sjukdom, och den övervägande delen av dem är kvinnor. En tredjedel har så svåra symtom att sjukdomen försvårar deras sociala liv och möjligheten att ha ett vanligt arbete.
Det är först på senare tid man har kunnat konstatera att också barn drabbas av migrän. Minst 10 procent av alla skolbarn har återkommande huvudvärk, och var tredje av dessa har migrän. I vissa fall kan sjukdomen vara ett rejält handikapp eftersom migrän är en kroppslig åkomma. Barnet blir helt utslaget, och minsta kroppsrörelse försämrar tillståndet.
Rätt diagnos, fungerande mediciner, adekvat rehabilitering och hjälp till självhjälp borde vara självklarheter för varje person som lider av svår huvudvärk. Så är det inte idag, men samhället skulle spara stora summor på att ge behandling i ett tidigt skede av sjukdomsförloppet eftersom huvudvärk har en tendens att öka om inte patienten får rätt diagnos, rätt medicinering och rehabilitering. Det förutsätter bättre kunskaper om sjukdomen inom primärvården.
Varje år köps i Sverige mediciner mot smärta för över 600 miljoner kronor. Samtidigt ökar intresset för alternativa behandlingsmetoder som exempelvis akupunktur. Rätt omhändertagande kan förhindra långtidssjukskrivning, minska medicinförbrukning och inte minst förbättra livskvaliteten hos patienten. Därför är det nödvändigt att forskningen och kunskaperna om migrän, dess orsaker och behandling blir bättre.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Carina Hägg (s) |