Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om värdegrundsfrågor i skolan.
Våldet blir alltmera vanligt i vårt samhälle. De senaste månadernas våldsdåd har riktat blickarna mot psykvården i Sverige, och det är bra. Men diskussionen måste breddas. Våldet finns överallt i vår vardag på olika nivåer och olika kraftfullt. Vi drabbas alla på något sätt av det, inte minst kvinnorna.
Att arbeta för mänsklig säkerhet handlar om demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Vi drabbas alla av våldet på något sätt. Därför måste vi alla också kunna hantera det och bidra till att bygga en icke-våldskultur.
FN:s generalförsamling har deklarerat 2001–2010 till det internationella årtiondet för en freds- och icke-våldskultur för världens barn. Det innebär att alla länder uppmanas att ta initiativ som är nödvändiga för att attityder, värderingar och insikter ska präglas av icke-våldslösningar på konflikter.
Våra barn måste få möjlighet att redan i skolan lära sig att hantera konflikter på ett fredligt sätt så att de redan där får lära sig arbeta i en miljö av icke-våld och fred. Undervisning måste handla om frihet, rättvisa, demokrati, mänskliga rättigheter, tolerans, solidaritet och att lösa konflikter genom förhandling och samtal. Värdegrundsfrågorna bör klargöras och stärkas i skolans arbete och vara obligatoriska.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Carina Hägg (s) |