Motion till riksdagen
2003/04:Ub491
av Lars Johansson m.fl. (s)

Äganderätten till forskningsresultaten vid universitet och högskolor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lärarundantaget vid landets universitet och högskolor.

Motivering

I Sverige äger lärare vid universitet och högskolor sina patenterbara uppfinningar. Detta kallas för lärarundantaget eftersom lärarna är undantagna från lagen (1949:345) om rätten till arbetstagares uppfinningar (LAU).

Det kan i dag starkt ifrågasättas om detta är en riktig ordning när stat, kommun och landsting i huvudsak finansierar infrastrukturen runt högskolorna och därmed på olika sätt gör ansträngningar att i samarbete med näringslivet kommersialisera olika uppfinningar.

En universitetsanställd läkare som arbetar inom ett universitetssjukhus har möjlighet att forska samtidigt som hon/han bedriver sjukvårdande behandling. Ofta ingår man som en intregerad del i sjukhusets verksamhet. Läkaren arbetar i lag med andra, och uppgifter som tas fram av medarbetarna blir underlag för en medicinsk forskningsframgång som den forskande läkaren kan söka patent på och sedan ta hem en inte oansenlig ”ekonomisk vinst” om det blir en kommersiell framgång. Universitetssjukhuset har ingen del i denna vinst trots att sjukhusets verksamhet är en förutsättning för forskningen och detsam­ma gäller universitetets medicinska fakultet.

På liknande vis fungerar lärarundantaget inom de tekniska högskolorna/
universiteten.

I Tyskland, Danmark och Norge har det nyligen skett lagändringar som innebär att lärarundantaget har tagits bort. Lagändringarnas syfte är att forskningsresultat som har tagits fram med offentliga medel i ökad grad nyttiggörs och tillämpas kommersiellt. Det innebär att högskolan som övertar rättigheten till uppfinningen i syfte att kommersialisera denna är skyldig att aktivt verka för detta. Högskolan betalar alla kostnader i samband med överföring och skyddande av uppfinningar som högskolan övertagit rättigheterna till.

Vinnova har under år 2003 i en skriftlig rapport redovisat de olika ländernas lagändringar och tillämpning av den nya lagen. En dylik förändring i Sverige skulle kunna skapa möjlighet till en offensivare näringspolitik och ökad tillväxt.

Vi föreslår därför att regeringen snarast ser över möjligheterna till att ta bort det svenska lärarundantaget och villkoren för hur universitet/högskolor och universitetssjukhus kan kommersialisera patent i enlighet med motionen.

Stockholm den 3 oktober 2003

Lars Johansson (s)

Peter Jonsson (s)

Pär Axel Sahlberg (s)

Mona Berglund Nilsson (s)

Monica Green (s)

Arne Kjörnsberg (s)