Motion till riksdagen
2003/04:Ub486
av Helene Petersson (s)

Enskild förskola


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om enskild förskola.

Motivering

I läroplanen för förskolan, Lpfö 98, uttrycks vilka krav och förväntningar barn och föräldrar kan ha på förskolan. Läroplanen ligger även till grund för bedömningen av enskilda förskolor. Läroplanen skall också vara vägledande för familjedaghem.

Skollagen tillåter enskilda huvudmän att starta enskilda förskolor om kraven på pedagogiskt utbildad personal, ändamålsenliga lokaler och pedagogisk verksamhet som grundar sig på Lpfö 98 uppfylls. Det står också att barngruppen skall ha en lämplig sammansättning och att riktlinjerna i läroplanen för det målinriktade arbetet i förskolan vänder sig dels till alla som arbetar i förskolan, dels till arbetslaget. Med arbetslag anses den personalgrupp som har det pedagogiska ansvaret för en viss grupp barn. Det står däremot ingenting om hur liten en barngrupp får vara eller hur ett arbetslag skall vara sammansatt.

Det finns idag kommuner i Sverige som har, inom lagens ram, tillåtit pedagogiskt utbildad personal att starta enskilda förskolor där en person är ensam om att bedriva förskolan och gruppen består av ett fåtal barn i förskoleåldern, varav ca hälften (2 av 4) är personalens egna. Kommunen tillåter även att de egna barnen skrivs in i förskolan, och följaktligen betalar kommunen också ersättning för dessa. Frågan är om inte detta skall klassificeras som ett familjedaghem som samtidigt inrymmer ett förtäckt vårdnadsbidrag.

För att en barngrupp skall ha en lämplig sammansättning och läroplanens krav och mål skall kunna uppnås bör möjligheterna att kunna driva förskola på det sätt som nyss beskrivits ses över. Antalet barn i vad som kan klassificeras som enskild förskola bör vara en utgångspunkt i översynen, liksom huruvida enskild förskola skall kunna bedrivas av endast en enskild person.

Stockholm den 30 september 2003

Helene Petersson (s)