Motion till riksdagen
2003/04:Ub473
av Anita Sidén och Jeppe Johnsson (m)

Bristen på tolkar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av utbildade tolkar.

Motivering

Behovet av kvalificerade tolkar kommer att öka dramatiskt under de kommande åren, men beredskapen är dålig. Det råder stor brist på utbildningsplatser och tillsynen över tolkarna är otillräcklig. Kammarkollegiet kan visserligen dra tillbaka en auktorisation men det händer mycket sällan. Det är svårt att bevisa att en tolkning varit dålig.

Då Utlänningsnämnden, där prövningen i dag är skriftlig, läggs ner och förhandlingarna kommer att vara muntliga, behövs dessutom fler tolkar än i dag. Denna bedömning gör Kammarkollegiet, som auktoriserar tolkar.

Av cirka 5 000 tolkar, som är verksamma i Sverige i dag, är mindre än 800 auktoriserade och undermålig tolkning kan få förödande konsekvenser. Enligt Tolk- och översättarinstitutet, som har ett övergripande ansvar för utbildningen av tolkar, kan rättssäkerheten vara i fara. Tolken kanske inte för­står alla termer som används i en rättegång och av de 130–140 språk som förekommer i Sverige är det bara möjligt att bli auktoriserad i 34 av dessa.

Tolk- och översättarinstitutet, som lyder under Stockholms universitet, har som sitt ansvar att fördela pengar till de folkhögskolor och studieförbund som ordnar kurser för tolkar. Det finns många sökande till de olika utbildningsplatserna, men pengarna räcker inte till fler tolkelever.

Fler tolkar måste utbildas för att säkerställa både att det finns tillräckligt med tolkar och att utbildningen håller tillräckligt hög kvalitet. Regeringen måste vara observant och noga följa utvecklingen och anslå nödvändiga me­del så att tillräckligt antal välutbildade tolkar finns att tillgå i framtiden.

Stockholm den 5 oktober 2003

Anita Sidén (m)

Jeppe Johnsson (m)