Motion till riksdagen
2003/04:Ub470
av Sten Tolgfors (m)

Ledning av skolan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att landets kommunala skolor bör omvandlas till självständiga enheter, där medarbetarna med fullt ansvar för verksamhetens utveckling har att besluta om skolans angelägenheter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de nationella riktlinjerna och målen för skolans verksamhet skall uppnås och avgöras av respektive skola.

Motivering

Skolledningar och lärare är bakbundna av lager på lager av politiska beslut. De som har att verka i skolan saknar tillräckligt inflytande över sin situation.

Det sätt den svenska skolan organiseras och drivs på är föråldrat, vilket är en grund för de problem som visar sig i undersökningar om skolans resultat. I dag styrs skolan av riksdagen, Myndigheten för skolutveckling, kommunfullmäktige, barn- och ungdomsnämnder, kommundelsnämnder och brukarstyrelser. Det är en topptung och byråkratisk organisation, med starkt begränsad frihet för skolornas ledningar.

De som arbetar i skolan – skolledning, lärare och elever – har alldeles för litet inflytande över skolans arbete. De som har det praktiska ansvaret har inte rätten att fatta beslut. De som inte arbetar i skolan – politiker på olika nivåer – har alldeles för stort inflytande. De som fattar beslut behöver aldrig se de praktiska konsekvenserna av besluten.

Den uppdelade och oklara ledningen av skolan gör också ansvars­ut­krä­van­de mycket svårt för föräldrarna. Vem skall man som förälder vända sig till om man är missnöjd med skolans miljö, som i sin tur beror på skolans ekonomi, som i sin tur bygger på skolans anslag och lokalkostnader, som i sin tur är beroende av kommunens budget, som i sin tur är beroende av statsbudgeten?

Ansvaret och möjligheten att ta beslut måste flyttas till skolorna, där skolledning och lärare tillsammans med barn och föräldrar kan forma verksamheten. För att åstadkomma detta måste kommunfullmäktige, barn- och ung­domsnämnder, kommundelsnämnder och politiskt frammanade brukarstyrelser lyftas bort från styrningen av skolan. Det innebär inte att det inte skall finnas kommunala skolor, men väl att de som arbetar i skolan styr verksamheten bättre än de som inte gör det.

Riksdagen skall lägga fast nationella riktlinjer och mål för skolans verksamhet. Det skall finnas en nationell målbaserad läroplan. Men hur målen nås skall avgöras av respektive skola. Alla skolor måste frigöras från politiken, göras till självständiga enheter för att få fungera som friskolarna gör, med fullt ansvar för verksamhetens utveckling och fulla beslutsmöjligheter över skolans angelägenheter placerade hos skolans medarbetare och ledning.

Konkurrens mellan skolor skulle ha stor betydelse för skolornas kvalitet.

Stockholm den 6 oktober 2003

Sten Tolgfors (m)