Motion till riksdagen
2003/04:Ub461
av Anita Sidén och Anna Lilliehöök (m)

Forskning om fibromyalgi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om resurser till forskning i enlighet med vad som framförs i den moderata budgetmotionen.

Motivering

Fibromyalgi är en sjukdom med många olika symtom men det är en kronisk smärtsjukdom, som beräknas drabba 200 000 svenskar. Den som drabbas av denna sjukdom, upplever smärta starkare och tidigare än andra.

Diagnosen för fibromyalgi är en så kallad kriteriediagnos fastställd av Världshälsoorganisationen, WHO, år 1990 och accepterad över hela världen. Man skall ha en utbredd smärta i musklerna under minst tre månader i alla fyra kroppskvadranterna samt ömma punkter på bestämda ställen på kroppen på minst 11 av 18 punkter. Det finns inga blodprover som visar att man har fibromyalgi, men genom att ta blodprover utesluter man andra sjukdomar som till exempel reumatiska sjukdomar.

Världens första hjärnundersökning av fibromyalgipatienter visar att orsakerna till denna gåtfulla sjukdom inte är psykiska eller sociala som många skeptiker hävdat. Daniel Clauw är en av forskarna vid Nationella forsk­nings­institutet, NIH, som presenterat de nya rönen. Men grundorsaken till fibromyalgi är inte känd.

Fibromyalgi är alltså en mycket smärtsam och nedbrytande sjukdom som drabbar allt yngre människor. De flesta är kvinnor.

Det krävs fördjupad utbildning för läkare och annan sjukvårdspersonal och behovet av smärtkliniker är stort.

Sjukdomen, fibromyalgi, innebär ständigt lidande men även stora eko­no­miska påfrestningar för såväl de drabbade som för samhället. Det finns ännu inga botemedel.

Sjukskrivningsperioderna är långa. Behovet av forskning om vad som orsakar fibromyalgi, är av största vikt. Det finns även behov av att undanröja missuppfattningar som fortfarande kan finnas kring denna sjukdom, varför fördjupad forskning är av största vikt.

Stockholm den 3 oktober 2003

Anita Sidén (m)

Anna Lilliehöök (m)