Motion till riksdagen
2003/04:Ub440
av Catherine Persson (s)

Studiefinansiering och validering


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utveckla nya system för studiefinansiering för vuxna.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att särskilt beakta värdet av validering för dem som är äldre.

Motivering

Arbetslivet förändras hela tiden. På en allt mera rörlig arbetsmarknad är det inte längre lika vanligt att man är kvar i samma yrke under hela sitt yrkesliv eller stannar hos samma arbetsgivare. För att vara attraktiv på arbetsmarknaden och stå till förfogande för de nya arbetsuppgifter och yrken som växer fram krävs det förutsättningar att kunna utbilda sig hela yrkeslivet. Detta kräver att arbetsgivare i större utsträckning tar ansvar för och ger möjlighet till kompetenshöjande insatser och vidareutbildning inom ramen för arbetstagares anställning. Arbetsgivare har också behov av att kunna rekrytera ny personal och då inte bara yngre personer. Det är därför angeläget att det ges förutsättningar för både vidare- och nyutbildning högre upp i åldrarna.

Sverige har ett av världens mest generösa studiestödssystem. Trots det finns det behov av förändringar och förbättringar. Idag är möjligheterna mycket begränsade att utbilda sig efter 50 års ålder. Det är väldigt ologiskt då de flesta förväntas ha ytterligare många yrkesverksamma år framför sig. Vid arbetslöshet och sjukdom finns vissa förutsättningar för utbildning. Om däremot någon som innehar anställning och på eget initiativ vill byta bransch är det näst intill omöjligt att utbilda sig efter 50 års ålder såvida personen inte har eget kapital eller försörjs av någon annan. Det innebär att människor som ser förändringar i den bransch de är anställda i inte kan utbilda sig för att undvika arbetslöshet utan först måste invänta arbetslöshet samtidigt som åren går och det blir ännu svårare att kvalificera sig för utbildning. Det låser fast människor i olika situationer och uppmuntrar inte till planering av det egna yrkeslivet. Dessutom medför det att nyrekryteringen av äldre (45+) till bristyrken blir närmast obefintlig.

Redan vid 41 års ålder begränsas möjligheterna att få studiemedel via det statliga studiemedelssystemet. Regeringen bör därför ta initiativ till att utveckla nya system för studiefinansiering för vuxna.

Regeringen bör särskilt beakta värdet av validering för dem som är äldre och som vill eller måste skaffa sig en ny utbildning. Inte sällan besitter många människor kunskap som förvärvats på olika sätt. Validering kan därför vara ett sätt att få tillträde till utbildning för dem som saknar de formella utbildningskraven. Validering kan också förkorta utbildningstiden för dem som skaffat sig kunskap på annat sätt, t ex genom erfarenhet på arbetsmarknaden.

Stockholm den 5 oktober 2003

Catherine Persson (s)