Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barns simkunnighet.
Tre av tio barn i åldern 7 till 9 år kan inte simma 25 meter och var tredje skola arrangerar ingen simundervisning för barnen. Det visar en årlig undersökning av Svenska livräddningssällskapet, SLS.
Enligt kursplanen för idrott och hälsa ska alla barn i slutet av det femte skolåret kunna simma och hantera nödsituationer vid vatten. Minimikravet är då bland annat att kunna simma 200 meter på djupt vatten. Bara tre av tio 10–12 åringar klarar dessa krav.
Detta är skrämmande fakta. Fler och fler barn lär sig inte simma och drunkningsolyckorna ökar. Skälen kan vara många, kulturella, sociala eller geografiska, men framförallt att kommuner satsar mindre, eller inte alls, på simundervisning i de yngre åldrarna. När simundervisning inte är obligatoriskt och första avstämning sker så sent som under femte skolåret är upptäckten i senaste laget för att på ett effektivt sätt kunna göra något åt det. Ju äldre barnet blir ju svårare är det att motivera det att delta i simlektioner. Och kommunerna konstaterar att simkunnigheten är låg utan att ha möjligheter att vidta åtgärder.
Kommuner och skolor har ett ansvar för att de nationella målen nås. För att fånga upp de elever som ej är simkunniga och göra kommunerna uppmärksamma på problematiken bör ett delmål sättas och en avstämning ske redan under det andra skolåret.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Helene Petersson (s) |