Motion till riksdagen
2003/04:Ub419
av Cinnika Beiming (s)

Campus Telge


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Campus Telge.

Motivering

Regeringens ambition har under en tid varit att minst 50 % av varje årskull någon gång ska påbörja högskolestudier. För att uppnå och bibehålla den nivån krävs att ungdomar som inte kommer från hem med studievana börjar studera. Vi vet idag att klivet in i högskolan är mycket större för dessa ungdomar än för dem med studievana i familjen. För att göra det klivet både lite mindre och lättare krävs särskilda insatser och motivationer. Dessa motivationer kan handla om närhet till högskolan, attraktiva utbildningar och möjlighet till en studentbostad.

I Södertälje har man lyckats med dessa tre faktorer på ett bra vis. Södertälje är en kommun där många ungdomar inte naturligt har studievana i sin familj. Men genom att två högskolor har sina filialer på orten så har tillgängligheten på många vis ökat för dessa ungdomar, vilket i sin tur gjort att allt fler valt eftergymnasiala studier. Trots att allt fler väljer att studera i Södertälje har man ändå lyckats garantera studentbostäder för dem som behöver, och man beräknar att även klara efterfrågan i framtiden.

Forskning, studier och verksamheter har större möjligheter att bli mer framgångsrika om de genomförs tvärvetenskapligt, då fler engageras och fler aspekter framkommer. Just detta har man tagit till sig i Södertälje där KTH:s och Södertörns högskolas verksamhet sker mycket integrerat i ett gemensamt Campus. Högskolorna har tillsammans utvecklat arbetsformer och gemensamma utbildningar där både humaniora och naturvetenskap ingår i utbildningsutbudet. Detta är på alla vis både framåtsyftande och unikt. De utbildningar där både humaniora och naturvetenskap ingår är mycket attraktiva och antalet som söker sig till dessa utbildningar ökar stadigt. Genom sin samverkan lyckas skolorna med något som andra högskolor hittills inte har lyckats med. Därför är det oerhört viktigt att dessa skolor även framöver har möjlighet att verka tillsammans och vidareutveckla sin samverkan och utbudet av utbildningar. Skolorna samarbetar även med två världsledande företag som finns belägna på orten. Det samarbetet ger möjligheter för studenterna att införskaffa värdefull praktik både för sina studier och för sitt framtida arbetsliv. Det finns även ett samarbete med ett på orten liggande museum, Tom Tits, som är inriktat på naturvetenskap. För lärarutbildningarna ger detta samarbete ett unikt och spännande komplement till de pedagogiska utbildningarna.

Södertäljes modell där både humaniora och naturvetenskap länkas ihop på ett framgångsrikt sätt är en framtidsmodell. Därför är det viktigt att just denna modell får tjäna som ett gott exempel för högskolor runt om i landet.

Stockholm den 3 oktober 2003

Cinnika Beiming (s)