Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det är skolans ansvar att alla barn lär sig simma.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att specialundervisning i simning vid behov skall arrangeras inom ramen för skolgymnastiken.
Varje år dör åtskilliga svenskar i drunkningsolyckor, både vuxna och barn. Eftersom denna siffra redan är för hög, är det oroande att allt fler barn går ur skolan utan att lära sig simma.
Förutom risken för drunkningsolyckor är detta en rättvisefråga. Livet riskerar att bli mer begränsat om man inte kan simma. Den icke simkunnige är mer benägen att välja bort/oroa sig för båtresor, fiske och bad.
Hittills har kommunerna tagit ansvar för att barn lär sig simma. Men på allt fler håll reduceras simundervisningen inom skolgymnastiken. Bristande resurser och ett pressat schema gör att alltför många elever erbjuds ingen eller alltför lite simundervisning under sin skoltid.
Många barn är lyckligt lottade och får gå på simträning eller lära sig simma av sina föräldrar.
De barn som inte har samma tur är beroende av att få simträning i skolan.
Det finns olika skäl till att barn inte lär sig simma. Enskilda barn kan ha olika former av funktionshinder, som gör att det är svårare att lära sig simma för dem än för andra. För en mindre grupp barn med svåra funktionshinder är det inte ens möjligt att lära sig simma på egen hand. Det finns också en grupp barn, där föräldrarna anger religiösa eller kulturella skäl till att barnen inte får delta i simundervisningen. I praktiken handlar det om flickor, som inte tillåts simma tillsammans med andra barn, åtminstone inte tillsammans med pojkar.
Goda simkunskaper spelar en viktig roll både av säkerhetsskäl och för barns möjligheter till motion och att njuta av natur och sommar. Det är därför angeläget att skolans pedagogik anpassas till att ge varje barn tillgång till en simundervisning, som är anpassad efter dess behov. Det kräver specialpedagogiska insatser inom simundervisningen och en metodik, som underlättar för varje förälder att se värdet av simundervisningen för barnen. Vi utesluter inte heller att det kan finnas skäl att i vissa fall erbjuda simundervisning i mindre grupp enbart för flickor.
Målet ska vara att ingen elev lämnar skolan utan att ha lärt sig simma.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Hillevi Larsson (s) |
Britt-Marie Lindkvist (s) |