Motion till riksdagen
2003/04:Ub404
av Annelie Enochson m.fl. (kd, fp)

Tandläkarutbildningen i Göteborg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kompensera Västra Götalandsregionen för det ökade antalet platser på tandläkarlinjen.

Motivering

Tandläkarutbildningen i Göteborg sker i samverkan mellan Odontologiska fakulteten vid Göteborgs universitet och Folktandvården Göteborg tillhörande Västra Götalandsregionen.

Det nu gällande avtalet mellan staten och Västra Götalands landsting om samarbete om tandläkarutbildning och forskning m m kommer att upphöra vid årsskiftet 2003/2004.

Riksdagen fattade ett beslut att minska antalet utbildningsplatser för tandläkare vid Göteborgs universitet fr o m höstterminen 1994 från 80 till 40 nybörjarplatser per år. Förändringen innebar en minskad ersättning från staten till Göteborgs kommun, numera Västra Götalandsregionen.

I regleringsbreven till Göteborgs universitet under åren 1995–1999 angavs också en årlig minskning av antalet helårsplatser med 40 stycken till tandläkarprogrammet. Denna reglering upphörde i regleringsbrevet för år 2000 vilket Göteborgs universitet tolkade så att regleringen upphört. Eftersom trycket varit stort att öka antalet platser på grund av många sökande så utökade universitetet platserna till 60 nybörjarplatser fr o m 2001.

Med anledning av det ökande antalet studenter så har Västra Götalandsregionen tillskrivit Utbildningsdepartementet och begärt ekonomisk kompensation för dessa platser. Regeringen har beslutat att lämna regionens skrivelse utan åtgärd eftersom det inte fattats något nytt beslut om antalet platser i riksdagen sedan 1994. Dock anser regionen att Göteborgs universitet har haft behörighet att för statens räkning fatta beslut om en ökning av antalet utbildningsplatser. Staten har heller inte under den aktuella tidsperioden framfört någon uppfattning om att utbildningsplatserna skall minskas till den ursprungliga nivån.

Att minska antalet platser från 60 till 40 nybörjarplatser skulle få menliga konsekvenser för den framtida tillgången på tandläkare i landet. Det kan näm­nas att ca 25 procent av distriktstandläkarna inom Folktandvården i Västra Götalandsregionen kommer att gå i pension under den närmaste tioårsperioden. Antalet som går i pension ökar ytterligare i ett längre perspektiv eftersom medelåldern för regionens tandläkare är 48 år. I dag är ca 30 av tandläkartjänsterna i regionen obemannade. Situationen är likartad i övriga landsting i landet.

Den bedömning av tandläkarbehovet som görs i utredningen ”tandvården 2010” baseras på inaktuella uppgifter. Statistiska centralbyråns arbetskraftsbarometer 2002 för tandläkare pekar på en långsiktig brist på tandläkare med nuvarande utbildningsvolym.

Tandläkarutbildningen i Göteborg vid Odontologen har högsta kapacitet i landet avseende antal sökande studenter, lärare, patienter och lokaler för den kliniska grundutbildningen. Det är därför rimligt att dessa resurser används när ett utbildningsbehov föreligger.

Stockholm den 4 oktober 2003

Annelie Enochson (kd)

Per Landgren (kd)

Erling Bager (fp)

Cecilia Wigström (fp)

Eva Flyborg (fp)