Riksdagen avslår regeringens förslag om en tillfälligt vidgad användning av rekryteringsbidraget.
Vi måste hela tiden sträva efter att utveckla utbildningssystemet för att möta kraven från individ och samhälle. Det handlar om viktiga vägval inför framtiden. Att avsätta resurser för utbildning är ett led i att skapa tillväxt men också ett led i att skapa livskvalitet för den enskilda människan där alla människor måste få möjlighet och stimulans att nå toppen av sin egen förmåga. Centerpartiet har medvetet satsat på utbildningsfrågorna från förskola, grundskola, gymnasieskola, vuxenutbildning till högre utbildning och forskning, i ett livslångt lärande.
I dag kan vi se att personer med låg utbildningsnivå har svårt att hålla sig kvar eller ens komma in på dagens arbetsmarknad, och under hela 1990-talet har personer med kort utbildning varit de som först blivit arbetslösa och de som sist fått ett nytt arbete när konjunkturen vänt. Både den nationella och den internationella utvecklingen visar också att arbetskraft med låg utbildningsnivå ersätts av personer med högre utbildning. Att ge möjlighet för kompetensutveckling, livslångt lärande och vuxenutbildning är med andra ord avgörande för att vi ska kunna ha en bra arbetsmarknad och en god tillväxt. En viktig del i det livslånga lärandet är att det finns ett generöst system för individuellt kompetenssparande (IKS).
Rekryteringsbidraget som infördes 2003, istället för det avvecklade särskilda utbildningsbidraget UBS, fyller en viktig funktion för att höja utbildningsnivån för de personer som idag har lägst utbildning, dvs inte ens har grundskole- eller gymnasiekompetens. I propositionen från 2002 skriver regeringen: ”Stödet skall vara ett utpräglat rekryteringsstöd som bör leda vidare till fortsatta studier, med vanligt studiemedel, inom det reguljära utbildningsväsendet. – – – Erfarenheterna från Kunskapslyftet visar att för många personer med kort utbildning gäller det att övervinna ett motstånd till studier. När de väl kommit över den första osäkerheten är de beredda att ta en sådan ekonomisk risk som studier med studiemedel annars utgör.”
Med tanke på att regeringen så sent som i höstas gjorde en besparing på 700 miljoner kronor på rekryteringsbidraget, vilket ledde till att färre personer kunde utbilda sig, är det med förvåning vi nu kan se att regeringen tänker öka anslaget. Men det känns mer som ett sätt att hyfsa till arbetslöshetsstatistiken än att värna de personer som idag har lägst utbildning. Regeringens arbetsmarknadspolitik har misslyckats och deras förslag i vårbudgeten handlar mer om konstgjord andning än om att ta problemen med arbetslösheten på allvar. Vi motsätter oss det spel som regeringen ägnar sig åt genom att först minska rekryteringsbidraget för att några månader senare ändra sig. Dessutom föreslår regeringen nu att reglerna för bidraget skall ändras, vilket gör att de grundläggande intentionerna med bidraget helt faller.
Som exempel kan nämnas att nu skall bidraget även kunna användas för grundläggande högskoleutbildning. Personer som har haft studiestöd inom de fem senaste åren skall även kunna omfattas av satsningen. Detta går stick i stäv mot de intentioner som regeringen själv skrev i sin proposition om rekryteringsbidraget. Där står bland annat följande: ”En viktig förutsättning för att få rekryteringsbidraget bör enligt regeringens bedömning vara att den enskilde inte har studerat med studiestöd under de senaste åren.”
Rekryteringsbidraget har en viktig funktion att fylla när det gäller utbildning på grundskole- och gymnasienivå, men inte när det gäller högskolestudier. Centerpartiet anser att för högskolestudier bör det ordinarie studiemedelssystemet gälla. Istället för att låta personer få tillgång till rekryteringsbidraget för högskolestudier borde regeringen förbättra studiemedelssystemet. Vad som ovan anförts om att avslå regeringens förslag om en tillfälligt vidgad användning av rekryteringsbidraget bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 29 april 2004 |
|
Sofia Larsen (c) |
|
Margareta Andersson (c) |
Birgitta Carlsson (c) |
Kenneth Johansson (c) |
Jan Andersson (c) |
Birgitta Sellén (c) |