Motion till riksdagen
2003/04:Ub395
av Margareta Andersson och Kenneth Johansson (c)

Grön rehabilitering


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökat stöd till forskning om grön rehabilitering.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre planering av den gröna miljön vid planering av skolor, daghem och äldreboenden.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att naturbruksgymnasierna får ökat ansvar att utbilda och sammanföra olika aktörer inom grön rehabilitering.

1Yrkande 2 hänvisat till BoU.

Motivering

Människan är skapad för att vistas i rörelse och utomhus. Det samhälle vi byggt upp innebär att mycket av det naturliga rörelsemönster vi egentligen är anpassade till tas ifrån oss. Vi drabbas av både fysiska och psykiska skador och sjukdomar.

Vid institutionen för landskapsplanering vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp finns ett kompetensområde för Hälsa och rekreation. Där har man kommit fram till flera positiva effekter av att vistas och röra sig i parker, trädgårdar och naturområden. Oavsett om det rör sig om äldre som därför har svårt att röra sig, lider av benskörhet eller depression, eller om det handlar om yngre människor som drabbats av fysiska eller psykiska skador i arbetslivet har naturen en läkande och stärkande effekt.

I Sverige förekommer allt för lite forskning på området och mycket mer behöver göras. I länder som England, USA, Norge, Holland och Italien har man kommit mycket längre.

Forskningen behöver stärkas på området då många som idag går sjukskrivna och har svårt att komma tillbaka i arbete skulle ha nytta av rehabilitering inom det gröna området. Detta bör ges regeringen till känna.

Barn och äldre som hela eller delar av sin dag finns på daghem eller äldreboenden mår bra av att komma ut i grönområden. Möjligheten för barnen att kunna röra sig i en fri och stimulerande miljö gör att de får ett bättre samspel med sina kamrater, en förbättrad motorik och bättre inlärning. Äldre bevarar mer av sin rörlighet, behöver mindre medicin och blir mindre deprimerade. Alla mår bra av solljus eftersom det stimulerar kroppen att bilda vitamin D som vi enklast får i oss via huden. I planering av äldreboenden och förskolor och skolor bör större vikt läggas vid den gröna miljön. Det leder i förlängningen till minskade kostnader. Detta bör ges regeringen till känna.

För att bedriva verksamhet inom grön rehabilitering behövs ytterligare utbildningsinsatser för flera olika aktörer. Mötesplatser för den ”gröna” och den ”vita” sektorn behöver också anordnas. Här kan landets naturbruksgymnasier fungera väl. För många som är verksamma inom den gröna sektorn finns behov av vidareutveckling, och på naturbruksgymnasierna finns möjligheter att anordna sådan utbildning. Naturbruksgymnasierna finns också spridda i hela landet och bör kunna ta initiativ till att möta försäkringskassan, företagshälsovården och andra aktörer på området. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2003

Margareta Andersson (c)

Kenneth Johansson (c)