Motion till riksdagen
2003/04:Ub387
av Anna Grönlund (fp)

Sexhandeln


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genomföra en informationskampanj på gymnasieskolorna i Norrbotten om sexhandeln och dess konsekvenser.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genomföra utbildning för förtroendevalda samt myndighetspersoner i Norrbotten.1

1Yrkande 1 hänvisat till KU.

Motivering

Övertoner och osaklighet framkommer ofta i sexhandelsdebatten. Inte minst den debatt som startades på Expressens debattsida av Kirunas kommunalråd, Lars Törnman visar tecken på att kunskapen om sexhandeln, dess offer och dess konsekvenser är mycket låg. Till och med hos ansvariga politiker och tjänstemän.

Sexhandeln är den snabbast växande ”näringen” i Murmanskområdet. Fattigdom och ett bristande socialt system driver kvinnor till sexhandel för att försörja sig själva och sina familjer.

För att minska sexhandeln behövs en rad åtgärder. Folkpartiet för fram den i sin motion ”Liberal offensiv mot människohandel för sexuella ändamål”. Det tiopunktsprogram som motionen innehåller måste skyndsamt genomföras.

Att köpa sex är olagligt i Sverige. Dock har debatten om sexhandeln visat att det inte är alla som är medvetna om att så är fallet. Sexköp bagatelliseras och skulden skjuts över på någon annan, på regeringen eller på den felaktigt förda regionalpolitiken. Sverige och Norrbotten är mycket illa ute om samhället accepterar att de män som köper sex lägger över skulden på någon annan. Genom detta legitimeras sexhandeln vilket kan leda till att allt fler män köper sex och allt fler kvinnor drabbas.

Endast information och opinionsbildning kan bryta den negativa spiral som har påbörjats. Kvinnojouren i Norrbotten gör ett utomordentligt jobb i Ryssland för att informera de kvinnor som kan tänkas lockas in i sexhandeln. Tyvärr görs inte liknande kampanjer mot de potentiella sexköparna och ansvariga politiker och tjänstemän. Regeringen måste ta sitt ansvar för att så sker.

Regeringen aviserar att en handlingsplan mot sexhandel ska läggas fram 2006. De kvinnor som dagligen drabbas av sexhandeln kan dock inte vänta tre år på en handlingsplan. Konkreta åtgärder måste omedelbart vidtas för att minska den cyniska människohandel som dagligen pågår vid våra gränser.

Det finns mycket som tyder på att Norrbotten är ett av de län där sexhandeln håller på att växa sig allt starkare. Kraftfulla insatser måste därför vidtas för att stoppa denna utveckling. Det går inte att lägga allt ansvar på de ideellt arbetande kvinnojourerna. Regeringen bör därför skyndsamt starta ett arbete som inriktar sig på att öka informationen till aktuella målgrupper. Ett exempel på hur detta skulle kunna genomföras är att genomföra en informationskampanj på gymnasieskolorna i Norrbottens län.

Eftersom det har visat sig att politiker i beslutande ställning inte förstår allvaret av den ökande sexhandeln utan tycks blunda för kvinnornas öden torde det också finnas anledning att skyndsamt genomföra utbildningar som direkt inriktar sig på politiker och andra förtroendevalda. Det finns också mycket som tyder på att kunskap, kompetens och värderingar hos de lokala polismyndigheterna varierar högst betänkligt. Att genomföra riktade informationsinsatser och utbildningar för dessa grupper är också av yttersta vikt.

Stockholm den 2 oktober 2003

Anna Grönlund (fp)