Motion till riksdagen
2003/04:Ub384
av Ulf Nilsson m.fl. (fp)

Lunds universitets historiska museum


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Kulturdepartementet skall utreda och lämna förslag till hur Lunds universitets historiska museum skall få förutsättningar att leva vidare och utvecklas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Kulturdepartementet skall göra en översyn över vilka museer, oavsett huvudman, som Kulturdepartementet borde ta ett ansvar för.1

1Yrkande 2 hänvisat till KrU.

Motivering

Lunds universitets historiska museum grundades 1735. Under de senaste 100 åren har museet tagit ansvar för arkeologiskt material i Skåne. Genom riksdagsbeslut 1989/90 gavs museet ett regionalt ansvar för skånskt arkeologiskt material. Under många år har museet tagit ett regionalt ansvar för insamlande av arkeologiskt material, mynt och kyrkokonst. Enligt Historiska museet i Stockholm har Historiska museet i Lund troligen den nästa största samlingen av fornfynd i Sverige. Frågan måste ställas om det verkligen ska vara universitetets huvudansvar att till 100 % garantera en verksamhet av riks- och regionalintresse.

Lunds universitet har i dag samma behov av att prioritera som andra universitet och högskolor. Ändå har universitetet nu tagit sitt ansvar genom att lyfta ut museet ur den gemensamma budgeten i avsikt att garantera museets fortlevnad. Därför är museets roll för forskning och fyndomhändertagande tills vidare räddad. Däremot finns nästan inget utrymme för utåtriktad verksamhet. Merparten av fynden kommer inte att vara tillgänglig för allmänheten. Under de senaste åren har försök gjorts att intressera Kulturdepartementet för att diskutera museets situation. Försöken har inte resulterat i något gensvar.

Det är på lång sikt orimligt att lägga allt ansvar för ett museum av detta slag på ett enskilt universitet. Historiska museet i Lund har för södra Sverige ungefär samma typ av uppgifter, som Statens historiska museum i Stockholm har för Sverige. Om museet i fortsättningen ska leva upp till sitt uppdrag, måste därför ansvaret vidgas utanför universitetet. En självklar utgångspunkt är då att fynden ska stanna i Skåne, som en del av det regionala kulturarvet.

Frågan rör inte bara Lunds historiska museum utan har också en stor principiell betydelse. Det handlar om kulturpolitik i stort. Vilka former av kultur ska på något sätt engagera Kulturdepartementet? Enligt vår mening borde Kulturdepartementet ha ett övergripande engagemang även för kulturverksamhet som finansieras av annan huvudman. Detta engagemang kan sedan manifestera sig på olika sätt, ekonomiskt stöd, hjälp att hitta samverkanslösningar, överförande av ansvaret till Kulturdepartementet m m.

En institution som har Sveriges näst största arkeologiska samling är inte bara av lokalt intresse. Kulturdepartementet borde därför utreda och lämna förslag till hur Lunds universitets historiska museum ska få förutsättningar att leva vidare och utvecklas. På samma sätt borde departementet göra en översyn över vilka andra museer, oavsett huvudman, som Kulturdepartementet borde ta ett ansvar för.

Stockholm den 6 oktober 2003

Ulf Nilsson (fp)

Allan Widman (fp)

Marie Wahlgren (fp)