Motion till riksdagen
2003/04:Ub359
av Chatrine Pålsson och Rosita Runegrund (kd)

Genusperspektiv i läkarutbildningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att genusperspektivet blir obligatoriskt i läkarutbildningen.

Motivering

Män och kvinnor är olika. De kan reagera helt olika på samma sjukdomar och samma behandlingar. Ett exempel är att när män har ont stiger blodtrycket men när kvinnor har ont slår hjärtat snabbare. Ändå är det bara blodtrycksmanchetten som kommer fram när läkarna ska bedöma hur mycket smärtlindring som behöver sättas in. En stor del av läkemedelsindustrin har undvikit att ta med kvinnor i sina studier. Det har ansetts svårt att forska på kvinnors sjukdomar, det finns så många hormoner som kan trassla till det är en utbredd ursäkt.

Vi vet att för läkemedel som är godkända före 1995 saknas ofta uppgifter om kvinnors reaktioner. Det är viktigt observandum med tanke på att kvinnor oftare får fler biverkningar än män.

Kurslitteraturen på läkarutbildningen utgår vanligen från den biologiskt man­liga normen. Den vanligaste undervisningspatienten som beskrivs är oftast en man som väger 70 kilo. Fortfarande kan nya läkare utbildas som sak­nar tillräcklig kunskap om kvinnors hjärt-kärlsjukdomar och övriga köns/genus­aspekter på kropp, hälsa och sjukdom.

Vid den medicinska fakulteten i Umeå har man beslutat att samtliga utbildningar vid medicin och odontologiska fakulteten ska kvalitetssäkras ur ett genusperspektiv. Även Göteborgs universitet är i startgroparna för en liknande satsning. Men vi anser att det också behöver hända något på de andra medicinska fakulteterna. Det måste finnas centrala mål för läkarutbildningen som gör det obligatoriskt för alla blivande läkare att inhämta kvalitativt lika kunskaper om kvinnor och män.

Om läkarutbildningen inte obligatoriskt behandlar kön/genusperspektivet så kommer det även i framtiden att vara slumpen som avgör om den läkare som kvinnor möter har tillräcklig kunskap om kvinnors sjukdomar, hälsa och livsvillkor. Och förskrivningen av antidepressiva, lugnande medel och sömntabletter kommer med stor sannolikhet att fortsätta att öka.

Stockholm den 3 oktober 2003

Chatrine Pålsson (kd)

Rosita Runegrund (kd)