Motion till riksdagen
2003/04:Ub354
av Inger Nordlander (s)

Genusperspektiv i läkarutbildningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om köns- och genusperspektiv i läkarutbildningen.

Motivering

Att det förekommer ojämställdhet i sjukvården för kvinnor och män är känt och dokumenterat sedan länge. Trots att vi vet detta och att Socialstyrelsen (återigen) undersöker och sammanställer uppgifter om sjukvårdens tillgänglighet och kvalitet, så kvarstår faktum att kvinnor i praktiken inte erhåller kvalitativt lika bra vård och behandling som män, vilket hänger samband med att all forskning och sjukvård har mannen som norm. Och trots all kunskap om den ojämställda sjukvården går förändringen i praktiken för långsamt.

Fortfarande idag domineras vården av ett rent biologiskt synsätt och hittills har den manliga kroppen varit norm. I vårt samhälle finns olika förväntningar på kvinnor och män och skilda normer. Forskning visar att dessa könsföreställningar kan vara en förklaring till att kvinnor får mer psykofarmaka. Om kvinnor skall kunna få en kvalitativt lika bra vård som män – vilket innebär att mannens biologi inte längre är norm i vård och forskning – måste en förändring börja redan i samband med läkarutbildningen.

Inför krav på obligatorisk köns- och genusperspektiv i läkarutbildningen. Ett genusperspektiv innebär att vården måste se hela människan och inte bara betrakta kroppen och sjukdomen utifrån ett biologiskt och medicinskt perspektiv. Genusperspektivet innebär att det biologiska knyts ihop med människans sociala villkor, kultur och psykologi.

Lokalt har vissa fakultetsnämnder beslutat att samtliga utbildningar vid medicinodontologiska fakulteterna ska kvalitetssäkras ur ett genusperspektiv.

Detta bör vara en självklarhet för samtliga läkarutbildningar i Sverige – alla blivande läkare ska inhämta kunskaper om kvinnor och män.

Om läkarutbildningen i framtiden präglas av ett köns/genusperspektiv kommer det inte framöver att vara slumpen som avgör om den läkare som en kvinna möter har tillräcklig kunskap om kvinnors sjukdomar, hälsa och livsvillkor.

Stockholm den 30 september 2003

Inger Nordlander (s)