Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de yrkesgrupper som finns nämnda i motionen erhåller goda kunskaper i ANT inom sina olika utbildningar för att kunna ge ungdomar en heltäckande ANT-undervisning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om återkommande rikskampanjer i skolan om farorna med användandet av olika droger.
Ingen elev får lämna skolan utan goda kunskaper om riskerna med ANT.
Garantera att alla elever som lämnar skolan har en stor kunskap om tobakens, alkoholens och narkotikans skadeverkningar. Att minska användningen av dessa ”droger” har verklig betydelse för hur resten av ens liv kommer att gestalta sig.
Till vår stora besvikelse får vi rapporter om att trots en ökad medvetenhet om skadeverkningar av både tobak, alkohol och narkotika ökar användandet av dessa ”droger”.
Vi vuxna vet om att narkotikabruk starkt hänger samman med barns och ungdomars bruk av de legala drogerna, tobak och alkohol. Genom denna kunskap borde man med mycket större intensitet arbeta för att förhindra att ungdomar börjar röka och dricka alkohol.
Vid en granskning som Skolverket gjort vad gäller ANT-undervisningen och undervisning om andra droger riktades kritik mot det sätt som denna undervisning bedrivits på. Man menade att nuvarande drogundervisning till och med fått motsatt effekt. Undervisningen hade koncentrerats på att tala om risker i ställer för vikten av att vi förändrar våra beteenden. Genom detta hade den snarare intresserat eleverna att själva prova på droger än att avstå ifrån dessa.
All undervisning, både i grundskolan och i gymnasieskolan, måste vara upplagd så att man förhindrar och avskräcker ungdomar från att börja röka eller att börja använda alkohol eller droger.
Det finns många goda exempel på både lärare och annan personal som lyckats bra med att få både elever och personal på skolan att inte börja röka eller att sluta att röka. I Hallen i Jämtland är Kyrkskolan tobaksfri, detta tack vare lärare Eva Egervärns energiska och envisa kamp för en rökfri skola. Vid Vasaskolan i Skövde har skolsköterskan Berit Meyner-Carlsson på tio års tid genom deras antitobaksprogram för grundskolan lyckats minska antalet rökare från cirka 60 elever till cirka 5 elever. Detta genom att varje rökfri klass fick en summa pengar till klassaktiviteter. Det är mycket viktigt att det finns eldsjälar, som på ett mycket aktivt sätt arbetar förebyggande, för att medvetandegöra eleverna om vikten av att inte använda droger, alkohol eller tobak.
De vuxna i skolan har ett stort ansvar för att ANT-undervisningen verkligen får det utrymme som behövs för att alla elever skall få kunskap om vilka effekter som rökning, alkohol och narkotika har. Skolan är den viktigaste arenan för att arbeta med drogprevention. Detta eftersom skolan når alla ungdomar. Här har man också möjlighet att tidigt observera avvikande beteende och genom detta vidtaga åtgärder.
Lärarnas roll i ANT-undervisningen är mycket viktig. De som lämnar högskole- och universitetsutbildningen kan dock göra det, utan att ha mer kunskaper än de själva fick i grundskolan, om de fick någon där, om alkoholens problem då undervisningen om detta på lärarutbildningen är begränsad. Detsamma gäller inom högskoleutbildningar som polis-, jurist- och socionomutbildningarna. Lärarna kommer med största sannolikhet att under sitt yrkesverksamma liv möta alkoholrelaterade problem. Därför är det av största vikt att ovan nämnda utbildningar innehåller bred kunskap inom ANT-området. Detta bör ges regeringen till känna.
Alla elever måste få en kunskap om de skadeverkningar som alkohol, narkotika och tobak ger. Det är en fördel om skolan samarbetar med andra organisationer som arbetar i förebyggande syfte med dessa frågor.
För att förebygga och tydliggöra risken med bruk och missbruk av olika droger borde det vara läge med återkommande riksomfattande kampanjer i denna viktiga fråga. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 4 oktober 2003 |
|
Birgitta Carlsson (c) |
Håkan Larsson (c) |