Motion till riksdagen
2003/04:Ub349
av Anne-Marie Ekström (fp)

Invandrarakademin i Borås som nationell resurs för utvärdering


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra Invandrarakademin i Borås till en nationell resurs.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillförsäkra studenter vid Invandrarakademin i Borås möjlighet till egen försörjning.

Motivering

Invandrade akademiker en resurs i samhället

I Sverige finns många utomordentligt kompetenta personer av utländsk härkomst, många med akademisk utbildning eller motsvarande. Dessa personer tvingas ofta att acceptera arbeten av mycket enkel natur, utan att samhället söker ta vara på den kompetens som de har med sig i bagaget när de kommer till Sverige. Lika allvarligt är det att de utländska akademikernas självförtroende försvagas.Detta påverkar inte bara deras egen hälso- och livssituation, utan också barnens, kanske i tredje och fjärde led.

Den resurs som invandrade akademiker utgör måste tas till vara i det svenska samhället. Arbetsmarknaden behöver utbildad personal. Dessutom finns det risk att det i framtiden blir svårare att motivera barn till invandrade akademiker att skaffa akademisk eller annan högre utbildning om föräldrarna själva inte kunnat tillgodogöra sig eller haft nytta av sin egen akademiska utbildning i Sverige. Även för barn och ungdomar som inte haft en förälder med akademisk examen är det viktigt att ha bra förebilder.

Ta tillvara kompetensen

Det är viktigt att Sverige tar tillvara den kompetens som finns bland invandrare och utvärderar deras tidigare kunskaper. Det har tyvärr tagit allt för lång tid för regeringen att inse detta. Därför brådskar det att komma igång med validering. Det har under åren 2001 till 2003 avsatts medel för försöksverksamhet vid olika högskolor bland annat högskolan i Borås som under ett år bedrivit sin verksamhet med framgång.

Försöksverksamhet vid Invandrarakademin i Borås

I försöksverksamheten vid Invandrarakademin i Borås har invandraren förutom att få sin akademiska utbildning utvärderad fått möjlighet att komplettera utbildningen. Dessutom har den invandrade akademikern fått praktik och erfarenheter i kulturkommunikation i samarbete med näringsliv och arbetsliv.

Ingen av de ca 20 studenter som började för ett år sedan försörjs nu av samhället jämfört med att nästan alla var beroende av något av samhällets skyddsnät när de påbörjade utbildningen.

Projektet har benämningen Invandrarakademin i Borås och samarbetspartner har varit Högskolan i Borås, Integrationsverket, Sjuhärads kommunalförbund, Flyktingmottagningen i Borås kommun, Arbetsförmedlingen i Borås, Vuxenutbildningen i Borås samt Industri och Handelsklubben i Borås.

De ekonomiska förutsättningarna försämras framöver. I årets budget tillförs inga extra medel och högskolan förväntas fortsätta med verksamheten finansierat med ordinarie anslag. Dessutom har de som tidigare deltagit i Invandrarakademin fått aktivitetsbidrag för att klara sin försörjning. Oavsett om verksamheten inryms i ordinarie verksamhet eller den tillförs ytterligare medel, kommer inte studenterna i fortsättningen att få aktivitetsstöd utan kommer att tvingas leva på försörjningsbidrag. Att studera med åtnjutande av försörjningsbidrag är egentligen inte tillåtet.

Som en del knuten till Invandrarakademin utvecklar dessutom Högskolan i Borås system för att värdera reell kompetens för att på så sätt kunna göra en friare bedömning av behörighet.

En för samhället så viktig verksamhet som att utvärdera de kunskaper invandrare har med sig från sitt hemland måste ges högre prioritet.

Invandrarakademin i Borås - en nationell resurs

Invandrarakademin är också en värdefull resurs för att stimulera potentiella studenter i invandrartäta områden i Sverige att efter gymnasiestudierna kunna fortsätta med akademisk utbildning.

Det är viktigt att ta vara på de exempel som lyckats. Dessa måste få fortgå och ligga till grund för vidare forskning och utveckling inom området att utvärdera kunskaper och kompetens som invandrare har med sig från sina hemländer.

För att genomföra de intentioner som Invandrarakademin har och bättre kunna ta tillvara invandrade akademikers kompetens både till gagn för dem själva och för hela det svenska samhället, behövs dock en mer långsiktig planering. Därför är det angeläget att Invandrarakademin permanentas och blir en nationell resurs.

Förutsättningarna när det gäller ekonomisk kompensation till de enskilda studenter som deltar i studier vid Invandrarakademin måste förändras så att studenterna ges möjlighet till ekonomisk försörjning.

Stockholm den 5 oktober 2003

Anne-Marie Ekström (fp)