Motion till riksdagen
2003/04:Ub346
av Sven Gunnar Persson (kd)

Teckenspråkstolkning vid Örebro universitet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att omfördela medel till Örebro universitet för kostnader för tolkar till döva, dövblinda och hörselskadade studenter.

Motivering

Örebro som region är den enda ort i Sverige där döva och hörselskadade barn och ungdomar kan gå i förskola, grundskola och gymnasieskola i teckenspråkig miljö. Detta förhållande är unikt inte bara i Sverige utan också i världen. I Örebro finns den största förskolan och den största av landets fem specialskolor för döva och hörselskadade barn och ungdomar i landet. Ungdomar kan efter grundskolan fortsätta på Riksgymnasiet för döva (RGD) och Riksgymnasiet för hörselskadade (RGH) i Örebro.

Expertisen och resurserna på svenskt teckenspråk har koncentrerats till Örebro. Det faktum att Örebro utgör ”huvudstad” för döva och hörselskadade personer gör att många familjer flyttar dit för att barnen skall få tillgång till goda utbildningsmöjligheter i teckenspråkiga miljöer. Konsekvensen av att många döva och hörselskadade samlas i Örebro blir att de också har tillgång till aktiviteter utanför skolan.

Någon möjlighet att fortsätta sin utbildning vid universitet eller högskola i teckenspråkig miljö, dvs. en miljö där informationen mellan student och lärare sker direkt via teckenspråk, har dock döva och hörselskadade ungdomar inte. Deras möjlighet till universitetsstudier är begränsad till individualintegrering i hörande miljö om de kan erbjudas tolk. I dag förekommer dock att teckenspråkiga studenter som blivit antagna till olika utbildningar vid Örebro universitet inte kan erbjudas tolkning. Detta innebär i praktiken att de inte kan gå den utbildning de antagits till. Situationen blir alltmer ohållbar för varje år som går, i takt med att fler och fler tolkanvändare söker sig till akademiska studier. Aldrig har så många tolkanvändare sökt sig till Örebro universitet som under de senaste åren.

Universitetet avsätter i likhet med andra universitet och högskolor 0,30 procent av grundutbildningsanslaget, för särskilda stödåtgärder för studenter med funktionshinder. Universitet och högskolor söker i efterhand ersättning för de kostnader man haft hos Stockholms universitet, som har uppdraget att fördela det nationella anslaget för stödinsatser till studenter med funktionshinder mellan universiteten och högskolorna. Numera får även enskilda utbildningsanordnare med examensrätt del av dessa pengar, något som länge varit önskvärt.

Örebro universitet arbetar för närvarande med ett förslag till utformningen av ett teckenspråkigt universitet. Ett förslag kommer att lämnas till regeringen under hösten 2003. Under tiden fram till att denna vision kan bli verklighet är det nödvändigt att omfördela medel direkt till universitetet för de beräknade tolkkostnaderna, inte minst med tanke på de studenter som inte själva skall behöva oroa sig för om studierna är tillgängliga för dem eller ej.

Stockholm den 4 oktober 2003

Sven Gunnar Persson (kd)