Motion till riksdagen
2003/04:Ub338
av Håkan Larsson (c)

Stärkt öst - väst-dimension för tillväxt och utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av att stärka öst–väst-samarbetet i Mittnorden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att inrätta ett kunskapscentrum för ett öst–väst-samarbete i Östersund.

Motivering

I regeringsförklaringen den 16 september pekar statsminister Göran Persson på de ökade möjligheter till handel, investeringar och tillväxt som utvidgningen av den gemensamma marknaden till grannländerna på andra sidan Östersjön innebär för Sverige. För att stärka svenskt näringslivs position och ta till vara möjligheterna att bedriva handel i regionen ska ett särskilt Östersjöcentrum etableras.

Öst–väst-dimensionen i det nya Europa öppnar utan tvekan nya möjligheter, inte minst för vårt land. De nya möjligheterna är emellertid inte begränsade till Östersjöregionen. Ett annat område där ett stärkt öst–väst-samarbete har en stor framtidspotential är norra Sverige – och då inte minst för det naturresursrika inlandet. Det är därför nu hög tid att bryta det ensidiga nord–syd-tänkandet som alltför länge präglat beslutsfattandet i Sverige och som drabbat denna region hårt.

Att tänka i en öst–väst-dimension kräver politiskt nytänkande. I stället för att slentrianmässigt tänka i invanda nord–syd-banor gäller det att se fördelarna och styrkorna i ett samarbete på tvärs, i öst–västlig riktning, i Mittnorden från Ryssland till Atlantkusten och vidare mot Storbritannien.

Ett tydligt exempel på vilka möjligheter det finns i ett närmare öst–väst-samarbete är Jämtland/Härjedalen och Tröndelag. Här finns urgamla och nära kulturella och historiska relationer över gränsen mellan Sverige och Norge – Jämtland och Härjedalen har tillhört Norge längre än de tillhört Sverige. Av historien kan vi lära att det är under de perioder då öst–väst-kontakterna har varit som mest intensiva som Jämtlands län har växt och utvecklats positivt. Sedan unionsupplösningen 1905 har emellertid det ensidiga nord–syd-tänkandet dominerat bland de styrande både i Stockholm och Oslo, vilket har hämmat utvecklingen i detta område.

I dagens situation finns emellertid bättre förutsättningar än på nästan ett sekel att åter stärka och utveckla de urgamla öst–väst-förbindelserna på den Skandinaviska halvön. Den politiska utvecklingen ger nya möjligheter att med full kraft återknyta och stärka de gamla ekonomiska och kulturella banden för att stärka den gemensamma regionen på 2000-talet. I detta arbete spelar självfallet kommunikationerna en central roll. Vägnätet behöver rustas och stärkas, snabbtågen på Atlantbanan bli verklighet, Inlandsbanan ges långsiktiga utvecklingsmöjligheter och flygförbindelser över gränsen etableras.

Ett intressant nyckelprojekt i sammanhanget är North East Cargo Link (NECL), ett samarbete mellan företag, regioner och kommuner i Sverige, Norge, Finland och Ryssland för att stärka öst–väst-förbindelserna i Mittnorden. Syftet är att skapa kostnadseffektiva och snabba godstransporter till viktiga marknader både i Europa och världen i övrigt. Med en effektivt fungerande öst–västlig transportkorridor genom Mittnorden kan trafikinfarkter i Europas centrala och överbelastade transportsystem avlastas. Tung trafik kan dessutom styras över från landsväg till järnväg och sjöfart, vilket också har stora miljöfördelar.

NECL handlar om att skapa en transportkorridor från västra Ryssland genom mellersta Finland och Sverige, ut till hamnarna vid Trondheimsfjorden i Norge. Från Trondheims hamn finns tågkoppling till Östersund och vidare till Härnösands hamn. Från Härnösand finns färjetrafik till Umeå och Vasa i Finland. Från Vasa finns kopplingar till östra Finland, Karelen, Archangelsk och S:t Petersburg i Ryssland. I väster finns utvecklingsbara kopplingar till Newcastle i Storbritannien och till Antwerpen. En upprustning av Inlandsbanan kan bli ett viktigt bidrag för att öka godstransporterna till hamnarna vid Trondheimsfjorden både från norr och söder.

För beslutsfattarna inom politik och näringsliv är det oerhört viktigt att en gång för alla bryta det ensidiga nord–syd-tänkandet och börja tänka ”på tvärs”. North East Cargo Link är ett konkret projekt som kan medverka till detta och som bör ges ett aktivt stöd för att kunna förverkligas och utvecklas. En väl fungerande transportkorridor i Mittnorden skulle få stor positiv inverkan på att utveckla denna geografiskt enorma region med sina stora naturresurser.

I regeringsdeklarationen utlovar statsministern alltså ett speciellt Östersjöcentrum för att stärka möjligheterna att bedriva handel i Östersjöregionen. Enligt min uppfattning behövs ett motsvarande centrum för att stärka öst–väst-samarbetet i Mittnorden för att på ett bra sätt kunna ta till vara den stora framtidspotential som finns i denna region, inte minst på handelns område. Det handlar om att stärka nätverken över gränserna, om att utveckla nya affärsidéer.

Ett sådant kunskapscentrum för att stärka öst–väst-förbindelserna i Mittnorden skulle med fördel kunna etableras vid Mitthögskolan, det blivande Mittuniversitetet, i Östersund. Det kan handla om att skapa en ny handelshögskola, men också om att bygga ett väl fungerande samarbete med universitet och högskolor i hela den vidsträckta regionen från Ryssland till Storbritannien. Framtiden ligger i att tänka nytt, att tänka på tvärs, i öst–västlig riktning!

Stockholm den 2 oktober 2003

Håkan Larsson (c)