Motion till riksdagen
2003/04:Ub334
av Anneli Särnblad Stoors m.fl. (s)

Elevers arbetsmiljö


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att sprida demokratiska värderingar och lyfta fram arbetsmiljöfrågor i förskola och grundskola.

Motivering

Undersökningar från Kommunförbundet visar att elevernas arbetsmiljö har klara brister och att många elever känner obehag för att vara i skolan. Alltför många elever känner sig illa behandlade, inte bara av andra elever utan även av lärare.

Undersökningen visar också att elever från socioekonomiskt missgynnade hem och elever med utländsk bakgrund ”drar det kortaste strået i skolan”. Detta gäller inte enbart möjligheten att uppfylla kunskapsmålen utan dessa barn har också en sämre upplevelse av arbetsmiljön i skolan. Statistiken talar sitt tydliga språk: ca 25 % av eleverna med utländsk bakgrund uppger att de har utsatts för verbala kränkningar på grund av sitt ursprung och 14 % upplever att kränkningarna kommer från skolans personal. Ur samma grupp anger 20 % av eleverna att deras ursprung är den direkta orsaken till att de blir sämre behandlade. Det är också känt att många unga tjejer blir utsatta för kränkande könsord och trakasserier, ofta från jämnåriga elever.

Det är viktigt att vi i förskolan, grundskolan och gymnasiet motverkar detta och arbetar med demokrati, inflytande och ett värdigt bemötande både bland elever och lärare. Jämställdhetsperspektivet ska också genomsyra hela skolan och där har skolledningen ett viktigt ansvar.

Det finns mycket att göra för att förbättra förhållanden i skolmiljön så att alla elever ska känna trygghet och gå säkra från kränkningar och orättvis behandling.

Stockholm den 1 oktober 2003

Anneli Särnblad Stoors (s)

Per Erik Granström (s)

Kurt Kvarnström (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Hans Unander (s)