Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en översyn av utbildningen av vårdpersonal i syfte att höja medvetenheten om individinriktad krishantering i vården.
Sverige och övriga Europa är på väg in i en demografisk omställning med en allt mer åldrande befolkning. Det innebär att allt fler, under kommande år, kommer att uppleva vårdkontakter med olika sorters besked om sin sjukdomsbild. De som hamnar i en situation där besked ges om en kronisk sjukdom kommer att känna stor vanmakt. Beskedet drabbar, med ett slag, den enskilde såväl fysiskt som psykiskt och känslan är att hela världen rasar samman. Vården har idag, i sin pressade situation, små möjligheter att ge ett särskilt stöd till de personer som hamnar i den här situationen.
I samband med stora olyckor skapas kristeam som på ett effektivt sätt hjälper drabbade personer att bearbeta sin chock. När chocken drabbar en enskild individ finns inte samma skyddsnät. Insikten om att efter chocken kommer en reaktionsfas som övergår i en bearbetningsfas och till slut avklingar i en nyorienteringsfas, finns inte hos den drabbade. Om individen lämnas själv att bearbeta sin chock blir ofta följden att det sociala nätverket brakar samman. Man slutar arbeta, mister orken och tappar vänner samtidigt som man vanligtvis är deprimerad. I vissa fall ser många det som enda lösningen att ta sitt liv.
Svensk sjukvård är bra på att lappa och laga men sämre på att se människan i ett helhetsperspektiv. En översyn av vårdutbildningarna med inriktning att läkare och nyckelpersoner i dennes omgivning ges en adekvat utbildning att hantera människor i personlig kris är därför nödvändig. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Jörgen Johansson (c) |