Motion till riksdagen
2003/04:Ub311
av Patrik Norinder (m)

Högskolan i Gävle som universitet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Högskolan i Gävle som universitet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den regionala aspekten inom forskningspolitiken.

Motivering

Gävleborgs län har i dag en av landets högsta ungdomsarbetslösheter och lägsta utbildningsnivåer. Högskolan i Gävle har dock starkt bidragit till att höja utbildningsnivån i länet. Under en tioårsperiod har andelen ungdomar i länet som sökt sig till högre utbildning ökat från 20 procent till 44 procent. Möjlighet till distansutbildning har även varit en bidragande orsak till den höjda utbildningsnivån. Bland landets universitet och högskolor finns det ingen som har en högre andel distansutbildning i sitt utbud än just Högskolan i Gävle.

Det är nu dags att gå ytterligare ett steg och låta Högskolan i Gävle bli universitet. Ungdomarna i Gävleborgs län och studenterna vid Högskolan i Gävle bör ha samma möjligheter som ungdomarna i landet i stort att skaffa sig en forskarutbildning. Detta skulle betyda mycket för regionen. En egen forskarutbildning skulle kunna stimulera högutbildade ungdomar att söka sig till och även stanna i regionen samt intressera högteknologiska företag för att etablera sig i regionen. Regionen behöver utveckling av kunskapsbaserade företag.

Genom att högskolan får en tydlig egen forskarutbildning ökar även möjligheten att rekrytera begåvade ungdomar från hela landet och speciellt från regionen till forskarutbildning. Högskolan har idag en forskning av nationell toppklass inom flera specialområden, mycket beroende på att forskningsinstitut som Byggd miljö i Gävle och Belastningsskadecentrum knutits hit. En egen forskarutbildning innebär möjligheter att säkra och ytterligare höja grund­utbildningens kvalitet. Det är också en fråga om status, vilket innebär att den höga kvaliteten också vinner allmänt erkännande.

Högskolan i Gävle har varit framgångsrik i att knyta till sig avancerade forskningsmiljöer av nationell och internationell betydelse som Byggd miljö i Gävle och Belastningsskadecentrum. En egen forskarutbildning ger möjlighet att utveckla och göra dessa resurser tillgängliga för hela landets utveckling.

För att bygga upp nationell spjutspetsforskning måste hela landets resurser av begåvningar och vetenskaplig kompetens utnyttjas. Om regionerna skall kunna utvecklas behövs livskraftig forskning och forskarutbildning i nära samverkan med näringsliv och samhälle ute i regionerna. I avvaktan på en kommande forskningspolitisk proposition är det viktigt att framhålla att såväl det nationella som det regionala perspektivet bör ges stor tyngd i forskningspolitiken. Här är utvecklingen av Högskolan i Gävle till universitet en del.

Stockholm den 3 oktober 2003

Patrik Norinder (m)