Motion till riksdagen
2003/04:Ub297
av Anna Lindgren (m) och Yvonne Andersson (kd)

Skolor på entreprenad


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skolor på entreprenad.

Motivering

Många elever lämnar skolan utan fullständiga avgångsbetyg. Cirka en femtedel av den unga generationen riskerar att slås ut på förhand och därmed förvägras reella möjligheter till vidare studier, arbete och demokratiskt inflytande. Vi vet att det på många skolor finns arbetsmiljöproblem och att elevernas arbetsro skulle kunna vara mycket bättre. Skolverket uppskattar att emellan 50.000 och 100.000 barn inte mår bra i skolan. Det är en utveckling som inte kan accepteras. Skolan måste vara en stimulerande och trygg arbetsplats, för såväl elever som personal.

Det finns ett stort behov av att skolan öppnas för att kunna ta tillvara vara på den kompetens och de lösningar som finns på olika håll i samhället. En sluten skolmiljö, som präglas av kommunala skolmonopol, uppfyller inte de krav och har inte den kompetens som krävs för att ge alla elever utbildning av hög kvalitet. Svårigheterna för skolan att med egna lärare ge kunskap i takt med tiden gör det nödvändigt att söka nya lösningar.

För att komma tillrätta med problemen i skolan krävs en rad åtgärder. För det första måste kraven på skolorna skärpas vad gäller kvalitetsredovisning. Kommunerna måste också tidigare och mer aktivt agera när skolledningen på skolorna inte fungerar bra och också ha möjlighet att pröva nya driftsformer. Fler skolor skulle kunna drivas på entreprenad.

Det är viktigt att varje skola utvecklas utan detaljstyrning. Det medför en ökad kreativitet och skolutveckling. Nytänkande och nya grepp måste prövas. Det är viktigt att ge utrymme för dem som arbetar inom skolan att utveckla skolan ytterligare och tillvarata de positiva erfarenheter som finns. I dag är de hänvisade till friskolor.

Fler och fler anmäler sitt intresse för att starta friskolor. Detta är positivt. Friskolorna måste emellertid söka lokaler utanför de traditionella skolorna. Detta eftersom friskolorna är populära. Därför kan ett ökat antal friskolor skapa problem för kommunerna, som får tomma skollokaler. Detta är något som uppfattas mer och mer som ett problem ute i kommunerna. I ett kärvt ekonomiskt läge försätts kommunpolitikerna i en kniptång mellan viljan att se nya alternativ till skolor och att klara av tomma dyra lokaler. Om skolorna fick drivas på entreprenad kunde kommunerna välja vilken eller vilka skolor/lokaler som skall lämnas ut till entreprenad . Kommunen som kvarstår som huvudman skriver ett förfrågningsunderlag, upphandlar och följer upp, så att kvalitet och resultat svarar mot det avtal som anger mål, omfattning och ersättning för entreprenaden.

Förslaget öppnar också möjlighet för personalen att ta över och driva skolor, vilket säkert kan ge ökad stimulans.

Inom gymnasieskolan får karaktärsämnen med yrkesinriktad eller estetisk profil läggas ut på en privat entreprenör, enligt lagen om entreprenadförhållanden inom Det gäller likaså förskolan.

Vi anser att kommunernas möjlighet att lägga ut undervisning på entreprenad skall vidgas till att gälla också den obligatoriska grundskolan. Ansvaret för undervisningens kvalitet och att skolans verksamhet hålls samman skall vila på skolans ledning och skolhuvudmannen.

Stockholm den 2 oktober 2003

Anna Lindgren (m)

Yvonne Andersson (kd)