Motion till riksdagen
2003/04:Ub296
av Ulla Wester (s)

Villkor för teckenspråkstolksstudenter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om problemen med studiefinansieringen för teckenspråks- och dövblindtolkar samt för vuxendövtolkar.

Motivering

Önnestads Folkhögskola är en av de skolor som utbildar teckenspråks- och dövblindtolkar samt vuxendövtolkar. Utbildningarna har höga behörighetskrav. De bedrivs på eftergymnasial nivå förutom vuxendövtolksutbildningen där ett år av tre är på gymnasial nivå. För att bli antagen till teckenspråks- och dövblindtolksutbildningen krävs tvåårig teckenspråkslinje på gymnasial nivå.

Det råder skriande brist på tolkar med teckenspråkskompetens. Glädjande nog är många intresserade av att utbilda sig till dessa yrken. Erfarenheterna från Önnestad är emellertid att sedan det nya studiemedelssystemet infördes har antalet avhopp från utbildningen ökat markant. Inte sällan avstår även elever från att ansöka till utbildningen när de blir varse att studiefinansieringen blir ett problem. Det är nämligen så att antalet studiemedelsberättigade ter­miner på gymnasienivå ofta inte räcker till.

I de fall studenten redan i ungdomsgymnasiet är målinriktad och läser svenska A och B och väljer teckenspråkslinjen ”räcker” terminerna för fullföljande av utbildningen. Problemen uppstår istället för dem som börjat studera som vuxna och efter något år på komvux beslutar sig för att utbilda sig till vuxendövtolk. Paradoxalt nog upptäcker de studenterna, i allt för många fall, att studiefinansieringen är klar från och med årskurs två och fortsättningsvis men inte för årskurs ett.

Som tidigare nämnts råder stor brist på tolkar med teckenspråkskompetens. Med största sannolikhet kommer bristen framöver att bli än större. Regeringen har nyligen utarbetat direktiv till en utredning som skall kartlägga teckenspråkets ställning och betydelse för gruppen döva. Eftersom denna grupp redan idag måste anses ha större behov än tillgång till tolkning kommer bristen på utbildad tolkpersonal att bli än större. En förändring av de studieekonomiska villkoren torde vara det smidigaste sättet att avhjälpa bristen på utbildad personal.

Stockholm den 1 oktober 2003

Ulla Wester (s)