Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en forskarskola vid Lunds universitet för reumatiska ledsjukdomar och artros.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en forskarskola vid Linköpings universitet för fibromyalgi och långvarig smärta.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett kunskapscenter för fibromyalgi.1
Reumatism är en folksjukdom. Uppemot en miljon svenskar lider av någon typ av reumatisk sjukdom om man räknar in även sjukdomar i stöd- och bindvävnad. Antalet förtidspensionärer till följd av reumatiska sjukdomar har fördubblats de senaste 15 åren. Idag finns ingen bot för dessa sjukdomar men nya mediciner verkar kunna ha en god uppbromsande effekt på sjukdomsförloppet när det gäller reumatisk artrit och liknande ledinflammationssjukdomar. Kunskapen om orsakerna till dessa sjukdomar har ökat markant de senaste åren och drömmen om att hitta en behandling som helt stoppar upp sjukdomen t.ex. via vaccinering är inte orealistisk. Samtidigt har kunskapen om t.ex. fibromyalgi inte alls nått långt och här är orsakssammanhangen mycket mer oklara.
Mer forskning krävs både inom de traditionella reumatiska sjukdomarna och inom fibromyalgi och smärta. Både biokemisk forskning kring orsakssambanden och klinisk forskning är viktig. I nuläget finns det dock anledning att särskilt peka ut den kliniska forskningen. Bland annat behövs goda kunskaper kring långtidsbehandling med de nya typer av mediciner som nu finns på marknaden. Vidare krävs klinisk forskning kring hur man behandlar smärta.
Den forskning som bedrivs måste vara långsiktig. Reumatisk forskning, som många andra forskningsområden, kräver uthålliga forskargrupper med en stor grad av självständighet och möjlighet att själva bedöma efterhand var de intressanta forskningsfrågorna finns.
Vi föreslår därför att två forskarskolor inrättas i landet: En vid Lunds universitet som ägnar sin verksamhet åt ledernas sjukdomar såsom reumatisk artrit, artros och liknande sjukdomar. En vid Linköpings universitet som ägnar sin verksamhet åt fibromyalgi och långvarig smärta. Båda forskarskolorna bör omfatta 10–20 aktiva doktorander per år och pågå i åtminstone femton år, d.v.s. minst tre generationer av doktorander. Det är viktigt att de båda universiteten får full kostnadstäckning för de båda skolorna, inte bara vad avser lön till doktorander, utan också för handledning och overheadkostnader. Hur fördelning av pengar till tjänster och projekt sker, bör vara upp till ledningen för respektive forskarskola. De bör dock uppmanas att tillåta att även grupper utanför det egna universitetet ingår i verksamheten.
I samband med forskarskolan kring fibromyalgi och långvarig smärta borde det dessutom bildas ett särskilt kunskapscentrum vars uppgift ska vara att, på ett bredare plan, skapa nätverk mellan olika forskargrupper inom landet och att sprida kunskap om behandlingsmetoder inom och utom landet.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Marie Wahlgren (fp) |
|
Torkild Strandberg (fp) |
Marita Aronson (fp) |