Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om införandet av treterminssystem.
Högskolesystemet är i dag i stort uppbyggt likt de studier som bedrivs på grund- och gymnasienivå med två teminer fördelade på höst och vår med ett långt uppehåll på sommaren. Detta när det egentligen vore mer naturligt med en högskola som i dess utformning liknar det arbetsliv studenterna efter ett antal år i högskolevärlden skall erövra. Det sistnämnda är inte minst viktigt om vi vill locka fler med arbetslivsbakgrund att ta steget in i den högre utbildningen.
Argumenten för en förändring av dagens tvåterminssystem på högskolan är flera. Dels ekonomiska, eftersom den långa ledigheten på sommaren förutsätter att du antingen har arbete eller sparade pengar att försörja dig på. De flesta studenter måste arbeta för att få ekonomin att gå ihop vilket innebär att man inte får någon ledighet mellan terminerna.Dels den låga genomströmning och det låga antal studenter i Sverige som tar ut sin examen. Med ett treterminssystem med tre stycken 15-veckorsterminer blir utbildningen som helhet kortare och mer kompakt vilket möjliggör en snabbare genomströmning av studenterna.
Förslaget måste naturligtvis grundligt utredas men en tänkbar lösning är ett system där de 45 veckorna av studier delas upp i tre stycken 15-veckorsterminer. Under sommaren har du ett litet, finansierat, uppehåll på fem veckor vilket möjliggör vila och återhämtning.
Systemet möjliggör också att man som student kan hoppa på studier tre gånger om året i stället för dagens två samt också att man kan hoppa över en termin utan att behöva vänta ett halvår innan nästa chans ges.
Med en anpassning av utbildningssystemet till arbetslivet är möjligheten stor att vi också lyckas locka nya grupper, exempelvis ett större antal förvärvsarbetande till den högre utbildningen.
Förändringen är något som alla vinner på, studenter som kommer igenom studiesystemet snabbare och dessutom har möjlighet att vila upp sig mellan terminerna utan att känna ekonomisk press samt staten som slipper avsätta stora resurser på studenter som aldrig går klart sin utbildning.
Med anledning av ovanstående anser jag därför att en förändring från dagens tvåterminssystem med ett långt sommaruppehåll till ett treterminssystem med ett kortare och finansierat sommaruppehåll är väl motiverat.
Stockholm den 29 september 2003 |
|
Johan Löfstrand (s) |