Motion till riksdagen
2003/04:Ub274
av Else-Marie Lindgren (kd)

Nyanländas egen medverkan i akademisk kompletteringsutbildning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Högskolan i Borås ett särskilt uppdrag att ansvara för Invandrarakademin i kommande regleringsbrev.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att finansiering av Invandrarakademin vid Högskolan i Borås blir permanent och inte finansieras med engångsanslag.

Motivering

I Sverige finns redan många kompetenta människor av utländsk härkomst med akademisk utbildning eller motsvarande från sina hemländer. Dessa tvingas ganska ofta ta arbeten som inte motsvarar deras kompetens.

I Västra Götalands län finns cirka 2000 arbetssökande med utländskt medborgarskap och eftergymnasial utbildning. Dessutom finns det ett antal personer med utländsk högskoleutbildning och med svenskt medborgarskap.

Regeringen har gett Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, i uppdrag genom arbetsförmedlingarna att genomföra kompletterande utbildningar för personer med utländsk högskoleexamen. Den riktade insatsen omfattar i ett första skede år 2001 2003. Utbildningarna riktar sig mest mot legitimationsyrken.

Beträffande övriga akademiker kan i nuläget inga akademiska kompletterings- utbildningar erbjudas. Validering av tidigare studier genomförs inte heller. Endast om det är klarlagt att det enbart fattas smärre delar av en fullständig akademisk utbildning kan en 40 veckors kompletterande högskoleutbildning med aktivitetsbidrag beviljas.

Sverige är inte längre självförsörjande vad gäller akademiskt skolade personer. Arbetslivet efterfrågar fler akademiker än vad högskolan för närvarande utbildar. Likväl tillvaratas inte den resurs som invandrare och flyktingar med akademisk bakgrund utgör.

Mot bakgrund av detta skapades Invandrarakademin med säte i Borås. Det är ett projekt vid Högskolan i Borås som syftar till att utgöra en resurs för att invandrare och flyktingar dels skall kunna värdera sina utländska akademiska utbildningar i reella kompetenstermer men även komplettera sina utbildningar vid högskolan. Målet är att introduktionsutbildning och kompletterande utbildning skall bygga på individuella behov.

Vidare skall Invandrarakademin stimulera potentiella studenter i invandrartäta områden i Sverige att efter gymnasiet fortsätta med akademisk utbildning. Härigenom stärks högskolans rekryteringsbas och dess målsättning att motverka social snedrekrytering.

Resultaten visar att 21 personer antogs efter en noggrann antagningsprocess och som hade en vid geografisk fördelning. Endast två av de antagna kommer av allt att döma inte att klara sitt åtagande och kommer därför att hjälpas till annat arbete än sådant som baseras på akademisk grund.

Innevarande år har Högskolan i Borås fått ett särskilt uppdrag i regleringsbrevet att ansvara för Invandarakademin med projektpengar från tilläggsbudgeten. Detta är ett engångsanslag som inte säkerställer fortsatt verksamhet över tid. För att upprätthålla långsiktigheten i detta så viktiga projekt är en permanent finansiering samt fortsättningsvis ett särskilt uppdrag i regleringsbrevet ett krav.

Stockholm den 1 oktober 2003

Else-Marie Lindgren (kd)