Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändringar i lagar och förordningar där det klart framgår att om elever måste bo inackorderade på skolorten skall inackorderingstillägg utgå.
Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) är inackorderingstillägg en form av studiehjälp för studerande vid t ex folkhögskola, fristående gymnasieskola eller riksinternatskola och ett bidrag för kostnader för boende och hemresor.
För att få inackorderingstillägg krävs att den studerande inte kan gå motsvarande program eller nationell inriktning på hemorten.
Vad CSN inte tar hänsyn till är om eleven valt en skola för att den arbetar med en annan pedagogik eller som inom utrymmet för valbara kurser eller individuella val erbjuder kurser som inte finns på hemorten.
Enligt vår mening innebär ett sådant ställningstagande att alltför många elever redan vid ansökan till t ex gymnasiet inte får möjlighet att gå den utbildning som leder till det yrke de helst vill utbilda sig för.
Många elever är idag väl medvetna om sitt yrkesval och ett avslag om inackorderingstillägg kan helt spoliera deras framtid.
Ex 1: En elev söker till en skola för att utbilda sig till florist. Utbildningen finns inte på hemorten men vid en skola där eleven måste vara inackorderad.
CSN avslår ansökan om inackorderingstillägg med motiveringen att hemkommunen har en hantverksutbildning. Problemet är att den inte inrymmer floristutbildning utan tapetserarutbildning. Någon skillnad mellan en stoppad möbel och en växt existerar tydligen inte.
Ex 2: En elev söker till en naturbruksutbildning med inriktningen djur. Denna utbildning finns ej på hemorten. CSN avslår ansökan med motiveringen att det finns ett naturbruksgymnasium på hemorten. Problemet här är att någon utbildning för djurskötsel ej finns utan inriktningen baserar sig på skog. Någon skillnad mellan en skogstraktor och en ko existerar ej.
I de fall då klagan gjorts hos Överklagandenämnden för studiestöd har svaren blivit att gymnasieprogrammen inte i väsentlig grad skiljer sig från varandra!
Det måste till en ändring i de lagar och förordningar som bl a reglerar inackorderingsstödet så att inte elever blir utestängda från utbildning i det yrke de vill arbeta inom.
Från riksdag och regering talas det allmänt positivt om elevernas fria val. Det blir tyvärr för många en utopi
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Eskil Erlandsson (c) |
Kenneth Johansson (c) |