Motion till riksdagen
2003/04:Ub248
av Chatrine Pålsson (kd)

Förskrivningsrätt för skolsköterskor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tilläggsdirektiv, som medger att sjuksköterska med formell kompetens rätt attanvända sin förskrivningsrätt även vid anställning inom skolhälsovård.

Motivering

År 1994 infördes en generell förskrivningsrätt för distriktssköterskor som uppfyllde vissa särskilt uppställda kunskapskrav i farmakologi och sjukdomslära. Socialstyrelsens uppföljning av denna reform visade att förskrivningsrätten bidrog till en enklare och effektivare handläggning, till exempel genom att distriktssköterskan fått en bättre överblick för uppkomna läkemedelsproblem. Andra positiva effekter var att andra behandlingsmetoder än läkemedel valts i ökad omfattning eller att man avvaktat läkemedelsbehandling. Framför allt hade den också medfört ett mervärde för patienten i form av bättre omvårdnad.

Mot bakgrund av de positiva resultat som Socialstyrelsen såg i samband med sin uppföljning föreslog man att det skulle göras en utvidgning av förskrivningsrätten så att även andra sjuksköterskekategorier skulle få förskriva läkemedel. Mot den bakgrunden gav regeringen styrelsen i uppdrag att, i samråd med Läkemedelsverket, bland annat överväga en utvidgning av förskrivningsrätten.

Med beaktande av Socialstyrelsens förslag föreslog regeringen i januari 2000 att rätten att förskriva läkemedel skulle omfatta fler sjuksköterskor. Med hänvisning till utvecklingen mot allt mer öppen vård, framför allt i kommunal regi, föreslog regeringen att sjuksköterskor som uppfyller vissa uppräknade utbildningskrav, och som dessutom arbetar som distriktssköterska vid vårdcentral eller motsvarande, inom kommunal hälso- och sjukvård för äldre och funktionshindrade eller inom hemsjukvård bör ges förskrivningsrätt. Verksamheten där arbetet sker ska bedrivas av landsting, kommun eller av annan offentligt finansierad vårdgivare. Trots att man successivt har utökat antalet inriktningar för sjuksköterskor med förskrivningsrätt, så finns det en grupp som hamnat i en märklig situation. Det är formellt behöriga distriktssköterskor och sjuksköterskor med annan specialistutbildning, med anställning inom skolhälsovård. Även om de uppfyller de formella kompetenskraven får de med nuvarande bestämmelser inte använda sin förskrivningsrätt. Det kan inte vara rimligt att det är arbetsplatsen som är avgörande för om en sjuksköterska ska få använda sin formella kompetens. Jag hemställer därför att regeringen omedelbart gör det möjligt för sjuksköterska med formell kompetens använda sin förskrivningsrätt även vid anställning inom skolhälsovård.

Stockholm den 29 september 2003

Chatrine Pålsson (kd)