Motion till riksdagen
2003/04:Ub238
av Marie Wahlgren och Christer Nylander (fp)

EU:s forskningspolitik


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inom EU arbeta för de beskrivna förändringarna i forskningspolitiken.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ändra inriktningen på EU:s forskningspolitik så att den i större utsträckning satsar på forskningsprojekt som är för stora för enskilda medlemsländer.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta EU-professurer.

Motivering

EU satsar mer och mer av sina resurser på finansiering av forskning. Samarbetet kring forskningssatsningar i EU anses viktig för att unionen skall kunna vara konkurrenskraftig vad avser kunskap och teknisk utveckling. Merparten av stöden fördelas i de så kallade ramprogrammen, inom vilka också pengar till forskarrörlighet finns.

En av de viktigaste grunderna för att bygga upp bra forskarmiljöer är en långsiktig finansiering. Vi anser att EU i större utsträckning än idag bör stödja uppbyggnaden av sådana miljöer, framför allt sådana satsningar som är för stora för de flesta enskilda medlemsländer att göra på egen hand. Exempel på sådana områden är rymdforskning, forskning med behov av satellitdata, t.ex. viss miljöforskning, forskning som kräver stora anläggningar, t.ex. cyclotroner, men även särskilda elitforskningsinstitut som EMBL. Idag sker många sådana satsningar genom bilaterala samarbeten. Vi anser att EU borde ta ett större ansvar för denna typ av satsningar vilket skulle ge en långsiktig trygghet för viktiga forskningsområden och elitinstitut.

En annan viktig fråga är hur man inom EU skall kunna konkurrera med bl.a. USA om de absolut bästa forskarna. I dagsläget finns det, enligt EU:s forskningskommissionär, en utflyttning av duktiga forskare från EU-området till andra regioner. Det är troligt att ett av skälen till en sådan rörlighet är att forskarna inte kan få tillräckligt goda villkor på hemmaplan. Detta rör ofta inte bara lönen, utan framför allt hur stora möjligheterna är att bedriva forskning, t.ex. hur stora resurserna är till utrustning och tjänster både för teknisk personal och doktorander.

EU borde införa någon typ av EU-professurer. Dessa kan utlysas inom specifika områden och sökas i konkurrens mellan Europas forskare med möjlighet för den som får tjänsten att förlägga den till vilket universitet inom EU som han eller hon själv vill. Professurerna bör ha en god finansiering så att de omfattar medel inte bara för den egna tjänsten utan också till doktorander, utrustning m.m. Finansieringen bör vara långsiktig.

Stockholm den 29 september 2003

Marie Wahlgren (fp)

Christer Nylander (fp)