Motion till riksdagen
2003/04:Ub224
av Chatrine Pålsson (kd)

Högskoleutbildning för fotterapeuter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att beslutet från 1998 om en högskoleutbildning för medicinsk fotvård skall verkställas.

Motivering

Behovet av en högskoleutbildning i medicinsk fotvård och en legitimation för fotterapeuter i anslutning till en sådan utbildning har länge varit uppmärksammat. Vad gäller legitimation för fotterapeuter som arbetar med medicinsk fotvård konstaterade 1994 års behörighetskommitté i betänkandet Ny behörighetsreglering på hälso- och sjukvårdens område m.m. (SOU 1996:138): ”Den utbildning som bedrivs uppfyller inte de kriterier som kommittén ställt upp för en legitimation, det gäller främst utbildningens längd och kvalitet – särskilt vid en internationell jämförelse.”

I budgetpropositionen för 1999 gav regeringen Linköpings universitet och Karolinska Institutet (KI) i uppdrag att anordna utbildning i medicinsk fotvård. När snart fem år gått har fortfarande ingen sådan utbildning kommit till stånd. För Svenska Diabetesförbundet, Reumatikerförbundet och Svenska Psoriasisförbundet är detta oacceptabelt.

I budgetunderlag 2004–2006 anger KI att man, om resurser erhålls, avser att starta en utbildning i två steg med en inledande högskoleexamen på 80 poäng och en 40 poängs påbyggnad till kandidatexamen. Till kandidatexamen skall enligt en rapport från KI (KI:s dnr 5022/02-302) knytas en skyddad yrkestitel ”medicinsk fotvårdare – pediatrist” samt legitimation. KI uppger vidare i sitt budgetunderlag att man inte har möjlighet att omprioritera från andra utbildningar.

Svenska Diabetesförbundet, Reumatikerförbundet och Svenska Psoriasisförbundet har tidigare vid upprepade tillfällen aktualiserat frågan om vikten av en högskoleutbildning i medicinsk fotvård.

Stockholm den 24 september 2003

Chatrine Pålsson (kd)