Motion till riksdagen
2003/04:Ub209
av Inger René m.fl. (m)

Högre utbildning i Västsverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnad av antalet utbildningsplatser i Västsverige.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förstärkning av forskningsresurser i Västsverige.

Motivering

Det är ovedersägligt att Västsverige är underförsörjt med avseende på högre utbildning och forskning. För det första är söktrycket till högre utbildning störst i landet. För det andra är antalet utbildningsplatser lägst i landet, relaterat till t.ex. folkmängd. För det tredje pekar en rad indikatorer på stora brister nu och framgent på arbetskraft med högre utbildning. Det s.k. utbildningsindexet som visar utbildningsnivåerna i landet visar på att Västra Götaland har alarmerande låg utbildningsnivå. En tillväxt är inte bara en regional utan även nationell och europeisk angelägenhet. Västsverige med Göteborg som huvudort är och kan alltmer bli en motor för hela Sverige, men då fordras kraftfulla åtgärder/satsningar inom den högre utbildningen.

Det förefaller klart att det råder en betydande brist på utbildad arbetskraft inom teknik och naturvetenskap, nu och framgent, som hämmar industriell utveckling. Det verkar finnas en lika alarmerande och allt accelererande brist på högskoleutbildad arbetskraft inom vård och skola.

Utbyggnad av universitet och högskolor i Västsverige

Av inledningen framgår att en utbyggnad med bibehållen kvalitet förutsätter en utbyggnad av såväl utbildning som forskning. Fortsätter utbyggnaden av utbildningssektorn i Sverige med som varit fallet en samtidig nedskärning av resurser till forskning/fakultetsanslag kommer mycket snart betydande kvalitetsförsämringar att skönjas. Nyföretagsamhet utgår oftast från ny, genom forskning genererad kunskap. Ny kunskap förändrar även andra samhällsaktiviteter.

De små och medelstora högskolorna lider just av denna brist på balans med en betydande undervisningsbörda och minimala forskningsresurser. Om man beaktar att Södertörns högskola har tillgång till ”Östersjömiljarden” har Högskolan i Borås fortfarande under 2003 lägst forskningsanslag per helårsstudieplats av alla universitet och högskolor i Sverige. Högskolan i Trollhättan-Uddevalla ligger dessvärre inte långt efter. Inom det västsvenska universitetssamarbetet försöker man lösa bristen genom att i samverkan erbjuda goda forskningsmiljöer. Men det räcker inte. Resurserna till forskningen behöver också förstärkas.

Västsverige och Göteborg behöver ett tillskott på mellan 6.000 och 10.000 utbildningsplatser över en tre- till femårsperiod. Självklara områden för utbildningssatsningar är IT, biologi (biomedicin, bioteknik etc.), teknik och naturvetenskap i bred bemärkelse, vård och skola. Andra områden som lätt glöms bort är behov från musikbranschen, medier, hotell, turism. Det är viktigt att komma ihåg att en utbyggnad av t.ex. ingenjörsutbildningar och lärarutbildningar också kräver tillgång till humaniora och samhällsvetenskap.

Det är också av vital betydelse att inse att en utbyggnad av den högre utbildningen nu kräver en förstärkning av de fasta forskningsresurserna i än högre grad för en bibehållen eller förstärkt kvalitet. En utebliven satsning sänker inte bara undervisningens kvalitet utan kommer dessutom att äventyra högskolornas självständighet.

Stockholm den 22 september 2003

Inger René (m)

Göran Lindblad (m)

Cecilia Magnusson (m)

Elizabeth Nyström (m)

Kent Olsson (m)

Anita Sidén (m)

Ulf Sjösten (m)

Cecilia Widegren (m)