Motion till riksdagen
2003/04:U344
av Carl B Hamilton m.fl. (fp)

Budgetanslag UO 7 - Internationellt bistånd


Innehållsförteckning

1 Innehållsförteckning 1

2 Förslag till riksdagsbeslut 2

3 Budgetanslagen utgiftsområde 7 – Internationellt bistånd 2

4 Multilateralt utvecklingssamarbete 2

5 Bilateralt utvecklingssamarbete 3

5.1 Afrika 3

5.2 Asien 3

5.3 Central- och Östeuropa 4

5.4 Demokrati och MR 4

6 Våra ändringsförslag i förhållande till regeringens budget 2004 4

2 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en återgång till enprocentsmålet till 2006.

  2. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt uppställning (miljoner kronor) (se 6. Våra ändringsförslag i förhållande till regeringens budget 2004):

    Anslag

    Regeringens förslag

    Anslagsförändringar

    8:1 Biståndsverksamhet

    19 225

    + 1002

    Summa för utgiftsområdet

    19 857

    + 1002

Budgetanslagen utgiftsområde 7 – Internationellt bistånd

Sverige ska vara ett föredöme och gå i spetsen för en generös biståndspolitik. Folkpartiet vill därför se en kraftig satsning på bistånd de kommande åren.

Folkpartiet föreslår att biståndet höjs med totalt 6 814 miljoner kronor för åren 2004–2006, jämfört med regeringens förslag. Vår föreslagna ökningstakt innebär att enprocentsmålet kommer att vara återställt 2006. Till skillnad från regeringen och dess samarbetspartier har vi en tidsplan för när enprocentsmålet ska vara uppnått.

För år 2004 föreslår vi att biståndet höjs med 1 002 miljoner kronor ytterligare, jämfört med regeringens förslag.

Regeringen uppger inte i årets budgetproposition några konkreta siffror för det bilaterala biståndet. I och med detta minskar tydligheten och sålunda beskärs riksdagens insyn. Folkpartiet motsätter sig denna ordning. Därför utvecklar vi resonemangen kring denna problematik i en särskild borgerlig flerpartimotion.

Multilateralt utvecklingssamarbete

För det multilaterala utvecklingssamarbetet anslår Folkpartiet ytterligare 290 miljoner kronor utöver regeringens förslag.

Arbetet med att förbättra situationen för utsatta barn och främja barns rättigheter bör prioriteras. Vi föreslår därför att FN:s barnfond, Unicef, tilldelas ytterligare 10 miljoner kronor. Delposten Övriga multilaterala insatser föreslås öka med ytterligare 35 miljoner kronor utöver regeringens förslag. Dessa medel bör användas främst till att främja barns och kvinnors rättigheter.

WFP, FN:s livsmedelsprogram, har en viktig roll att spela särskilt vid humanitära katastrofer. Folkpartiet anslår ytterligare 10 miljoner kronor till detta arbete. Situationen för de ca 3 miljoner palestinaflyktingarna inom och runt Palestina är mycket allvarlig. UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, brottas idag med svåra ekonomiska problem. Folkpartiet anslår därför ytterligare 10 miljoner kronor till UNRWA.

Arbetet med att förebygga och undanröja orsaker till konflikter bör vara prioriterat. Vi föreslår att delposten Multilaterala konfliktförebyggande insatser ökas med 35 miljoner kronor.

Bilateralt utvecklingssamarbete

För det totala bilaterala utvecklingssamarbetet anslår Folkpartiet ytterligare 712 miljoner kronor utöver regeringens anslag.

5.1 Afrika

Folkpartiet anslår inga ytterligare medel till delposten Afrika utöver regeringens förslag. Vi förordar däremot en starkare prioritering av demokratifrämjande insatser, och en omfördelning av anslaget mellan länder bör därmed kunna göras. De svåra och många gånger tragiska konflikter som präglar flertalet afrikanska stater visar alla på behovet av ett annat styrelseskick än vad som varit gängse. Sveriges roll som pådrivare av processerna mot demokratiskt fungerande afrikanska stater kan i detta sammanhang inte nog understrykas. Bilateralt bistånd till icke-demokratiska stater eller stater utan flerpartisystem bör undvikas. Stöd till dessa stater bör istället förmedlas genom enskilda organisationer.

5.2 Asien

Mot bakgrund av vår kritiska uppfattning om bristen på demokratisk utveckling i främst Vietnam och Laos, som vi menar skall leda till en utfasning av biståndet i dessa länder, samt Indiens tveksamheter till att fortsätta ta emot svenskt bistånd, föreslår vi en total minskning av biståndet till Asien med 400 miljoner kronor. Vi anser det vara särskilt viktigt att prioritera insatser för återuppbyggnaden av ett demokratiskt Irak, men även fortsatta insatser i Afghanistan behövs.

Antalet drabbade av hiv/aids ökar nu lavinartat i stora delar av Asien. Det behövs därför kraftfulla insatser för att motverka och förebygga spridning av hiv/aids. Anslaget till UNAIDS föreslås i motionen öka med ytterligare 50 miljoner kronor utöver regeringens förslag.

5.3 Central- och Östeuropa

För att förbättra möjligheterna och livsvillkoren för människorna i Central- och Östeuropa, framförallt för de kvinnor som riskeras att dras in i människohandel, anslår Folkpartiet 50 miljoner utöver regeringens förslag. Detta arbete är starkt kopplat till kampen för mänskliga rättigheter och demokrati.

5.4 Demokrati och MR

Som ovan anförts anser Folkpartiet att betydligt större satsningar bör göras på demokratifrämjande insatser och insatser för att stärka människors rättigheter runt om i världen. Därför anslår vi ytterligare 500 miljoner kronor till särskilda insatser för att främja demokrati och respekten för mänskliga rättigheter.

Våra ändringsförslag i förhållande till regeringens budget 2004

Multilateralt utvecklingssamarbete:

Unicef

+ 10

Unifem

+ 10

UNFPA

+ 50

WFP

+ 10

UNHCR

+ 50

UNRWA

+ 10

UNAIDS

+ 50

Övrigt multilateralt samarbete:

Miljöinsatser

+ 30

Konfliktförebyggande insatser

+ 35

Övriga multilaterala insatser

+ 35

Totalt multilateralt utvecklingssamarbete

+ 290

Bilateralt utvecklingssamarbete:

Stockholm den 7 oktober 2003

Carl B Hamilton (fp)

Cecilia Wigström (fp)

Birgitta Ohlsson (fp)

Lars Leijonborg (fp)

Gunnar Nordmark (fp)

Gabriel Romanus (fp)