Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att uppmärksamma situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Iran.
I december 1994 röstade FN:s generalförsamling fram en resolution riktad mot regimen i Iran, i vilken man deklarerade sin djupa oro över fortsatta avrättningar, användandet av tortyr, förtryck mot kvinnor och religiösa minoriteter samt terror mot oppositionsmedlemmar i utlandet.
Under det senaste decenniet har den iranska regimen fördömts otaliga gånger av olika FN-organ för brott mot de mänskliga rättigheterna i Iran. Men hittills har erfarenheterna visat att man måste agera kraftfullt och resolut för att kunna bromsa förtrycket och ”exporten” av mullornas terrorism till andra länder.
Regeringen i Teheran missbrukar uppenbarligen den tystnad och förlamning som världen visar, eftersom de grova kränkningarna av FN:s stadgar fortsätter.
Under 2002 registrerade Amnesty 113 avrättningar, det verkliga antalet är dock troligen betydligt större. Mycket tyder på att det skett en ökning i användandet av dödsstraffet i den iranska delen av Kurdistan sedan 2002.
Hittills under 2003 har Amnesty registrerat 83 avrättningar, men även här är det troligt att det verkliga antalet är betydligt större. Amnesty redovisar endast de fall där det är absolut säkerställt att en avrättning ägt rum.
Metoder som använts vid avrättning är varierande, men bland annat offentliga hängningar och stening förekommer. Iran är ett av få länder som fortfarande använder sig av den äldre formen av hängning, vilket innebär att fången kvävs till döds genom långsam strypning.
Under det senaste året har den egna befolkningen i Iran kraftfullt protesterat mot regimen och tusentals studenter har blivit arresterade och fängslade.
Under Khatamis tid som president har 1 700 personer avrättats, 25 personer har dömts till stening, 17 av dem är kvinnor.
Förra året kom regimen i Iran undan ett fördömande, och situationen förvärrades.
Regimen i Iran är i kris, den ekonomiska och sociala situationen i landet har nått katastrofala gränser.
Iran är medlem av FN. Det är viktigt att Sverige på nytt med kraft protesterar mot att Iran inte följer sina åtaganden om att respektera FN:s stadgar om mänskliga rättigheter och erkännandet av etniska minoriteter. Det är viktigt att Sverige aktivt verkar för ett nytt fördömande av kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran genom att en ny resolution framläggs i FN:s generalförsamling.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Erling Bager (fp) |